Indicatori de transparență, respectați sub 50% în companiile din subordinea ministerelor Economiei, Transporturilor și Energiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Indicatori de transparență, respectați sub 50% în companiile din subordinea ministerelor Economiei, Transporturilor și Energiei

Economie 10 August 2016 / 09:30 400 accesări

Toate cele 107 companii din subordinea sau aflate în coordonarea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), a Ministerului Transporturilor (MT) și a Ministerului Energiei (ME) au aplicat mai puțin de jumătate din cei 20 de indicatori după care Guvernul actual și-a asumat evaluarea transparenței în executivul central și local.

Într-un comunicat al Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic remis marți AGERPRES se arată că a fost finalizată recent o analiză a gradului în care companiile cu capital unic/majoritar de stat aflate sub autoritatea sau în coordonarea MECRMA, MT și ME participă la procesul de creștere a transparenței în administrație.

Potrivit comunicatului, deși "per ansamblu" se vede "un progres la nivelul transparenței" acestor companii față de momentul creării MCPDC și "o preocupare continuă pentru afișarea de cât mai multe informații" (...), "lipsesc o serie de indicatori relevanți precum: centralizatorul contractelor de achiziții mai mari de 5.000 euro în cazul Ministerului Energiei, Rapoartele de implementare asupra Legii nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informații sau Organigramele cu evidențierea numelor persoanelor având funcții de conducere la Ministerul Transporturilor".

În comunicatul MCPDC sunt enumerate și companiile unde au fost constatate cele mai serioase "carențe de transparență": la "Societatea Națională 'Plafar' — S.A. București, din subordinea MECRMA, doar 10% indicatori după care Guvernul măsoară transparența au fost respectați /publicați din oficiu; Societatea Națională a Căilor Ferate Române — SNCFR — SA, din subordinea Ministerului Transporturilor nu are pagină de internet, în pofida bugetului consistent al Societății; Institutul de Cercetări Științifice și Proiectări Mine pe Lignit SA din coordonarea Ministerului Energiei — 15% grad de conformare cu toți indicatorii de transparență pe care îi urmărim; Termoelectrica S.A, aflată în coordonarea Ministerului Energiei — 20%".

În ce privește situația la nivelul Ministerului Economiei, din analiza MCPDC reiese că "din cele 70 de companii (...) aflate sub autoritatea/ în coordonarea MECRMA, aproximativ 40% nu au pagină de internet sau sunt în insolvență, 27% nu respectă structura prevăzută de Memorandumul MCPDC/ CPM".

"Din comunicarea directă cu aceștia rezultă diverse motive, între care lipsa de informație pe subiect sau tergiversarea unei decizii. Ținem să remarcăm faptul că deciziile privind transparența, acolo unde a existat o voință evidentă, au putut fi totuși implementate, chiar dacă nu în totalitate. Societatea Națională a Apelor Minerale — S.A. (65%) sau Societatea Comercială de Conservare și Închidere a Minelor 'Conversmin' — S.A. București (60%) reprezintă doar două exemple, dar sunt și altele", precizează sursa citată.

La Ministerul Transporturilor , "toate cele 20 companii cu capital unic/ majoritar de stat din subordine aplică puțin peste 30% din cerințele Memorandumului MCPDC/ CPM".



12