INFO WORLD CUP 2014

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
INFO WORLD CUP 2014
Sport 16 Iulie 2014 / 00:00 350 accesări

Brazilia nu a câştigat al şaselea titlu mondial pe teren propriu, aşa cum visa, dar se poate considera “victorioasă” în ceea ce priveşte organizarea uneia dintre cele mai frumoase ediţii ale Cupei Mondiale, a declarat preşedintele Dilma Rousseff. „Ţara noastră se poate considera drept victorioasă în ceea ce priveşte organizarea Cupei Mondiale. Sunt sigură că a fost una dintre cele mai frumoase ediţii din istorie”, a declarat Rousseff, care va candida la Preşedinţia Braziliei la alegerile din octombrie. Prezentă la o întâlnire de bilanţ cu zece miniştri, ea a răspuns astfel celor care s-au îndoit de faptul că Brazilia nu are capacitatea de a organiza o asemenea competiţie. Totuşi, preşedintele a recunoscut că umilitoarea înfrângere, cu scorul de 1-7, suferită de Brazilia în faţa Germaniei, în semifinale, a reprezentat „o problemă”. Dar ea le-a reamintit brazilienilor un proverb chinez, „înfrângerea este mama tuturor victoriilor”, şi le-a cerut compatrioţilor să treacă peste acest incident. „Am pierdut trofeul, dar Brazilia a câştigat Cupa, un eveniment pe pe care întreaga lume l-a admirat”, s-a felicitat, la rândul său, Aloizio Mercadante, ministrul-şef al Casei Civile (echivalentul unui prim-ministru). Brazilia aştepta 600.000 de turişti străini în timpul celor 30 de zile ale turneului, dublu faţă de ediţia din Africa de Sud, în 2010, dar a primit un milion de persoane din 202 ţări, a subliniat ministrul Turismului, Vinicius Lages. Un sondaj efectuat pe aeroporturile celor 12 oraşe-gazdă şi la zece frontiere terestre a relevat că 95 la sută dintre turiştii străini au afirmat că au intenţia de a reveni în Brazilia, a adăugat el. Peste trei milioane de brazilieni s-au deplasat în ţară pentru a asista la Cupa Mondială, o competiţie acoperită de mai mult de 20.000 de jurnalişti. În total, 16,7 millioane de persoane au fost transportate cu avionul în întreaga ţară, cu un record istoric de 572.000 într-o singură zi, conform statisticii prezentate de ministrul Aviaţiei Civile. „Nu a existat nicio cădere în reţeaua de energie, nici în reţeaua transmisiilor de date. Priviţi ce am făcut de-a lungul Cupei Mondiale! Imaginaţi-vă ce vom putea face la Jocurile Olimpice din 2016”, a concluzionat Mercadante.

NAŢIONALA GERMANIEI, ÎNTÂMPINATĂ DE PESTE 250.000 DE PERSOANE LA POARTA BRANDENBURG

Peste 250.000 de persoane i-au aşteptat ieri, în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, pe componenţii naţionalei de fotbal a Germaniei, campioni mondiali pentru a patra oară în istorie. Aeronava Boeing 747-8 a companiei Lufthansa, cu care echipa naţională a Germaniei, noua campioană mondială la fotbal, a călătorit de la Rio de Janeiro, a aterizat pe aeroportul Tegel din Berlin, la ora 10.10 (11.10 la Bucureşti). În momentul în care roţile avionului au atins pista, cei câteva sute de fani care au aşteptat echipa pe o terasă a aeroportului au izbucnit în urale. Primul a coborât din avion căpitanul Philipp Lahm, cu trofeul în mână. După ce s-au fotografiat lângă aeronavă, jucătorii germani au urcat într-un autocar pe care erau inscripţionaţi anii 1954, 1974, 1990, 2014, când „Nationalmannschaft“ a câştigat Cupa Mondială. Îmbrăcaţi cu tricouri negre, cu cifra 1 pe piept, jucătorii antrenaţi de Jaochim Low au defilat pe străzile pline de suporteri ale Capitalei cu atocarul descoperit. „Atmosfera este la fel de frumoasă ca în ziua în care a Zidul a căzut”, a declarat Christine Felgentreff, o profesoară de 53 de ani. Fotbaliştii au ajuns în jurul orei 13.00 la Poarta Brandenburg şi au urcat în grupuri mici pe scena amplasată cu acest prilej. Mijlocaşul Bastian Schweinsteiger a apărut în faţa suporterilor înfăşurat într-un drapel german. Lahm le-a prezentat fanilor preţiosul tofeu cucerit în Brazilia, iar aceştia au izbucnit în urale. Modul în care jucătorii au prezentat trofeul a fost unul inedit. Căpitanul a intrat pe scenă, cu trofeul în mână, fiind înconjurat de mai mulţi coechipieri. Apoi, aceştia s-au prăbuşit şi Lahm a ridicat cupa. „Trebuie să mulţumesc tuturor fanilor din Germania. Fără voi, noi nu am fi fost aici. Suntem toţi campioni mondiali”, le-a transmis selecţionerul Joachim Low compatrioţilor săi. Jucătorii şi publicul l-au ovaţionat pe atacantul Miroslav Klose, care a devenit cel mai bun marcator din istoria Cupei Mondiale. Mii de suporteri au sosit, în cursul nopţii de luni spre marţi, în zona Porţii Brandenburg, pentru a prinde un loc cât mai bun în faţa scenei de pe care campionii mondiali urmau să salute publicul. Marţi dimineaţă, a fost atinsă capacitatea maximă a bulevardului 17 iunie, o arteră de 1,2 kilometri, care leagă Poarta Brandenburg de Coloana Victoriei şi care poate primi peste 250.000 de persoane. Reprezentativa Germaniei a câştigat Cupa Mondială pentru a patra oară în istorie, în urma victoriei obţinute duminică, scor 1-0 (Gotze 113), după prelungiri, pe celebra arenă “Maracana” din Rio de Janeiro, în faţa selecţionatei Argentinei, în finala competiţiei.

MESSI NU A FOST INCLUS ÎN ECHIPA MONDIALULUI

Cu toate că a fost desemnat de Comisia Tehnică a FIFA cel mai bun jucător al turneului final al Campionatului Mondial de fotbal din Brazilia, argentinianul Lionel Messi nu a fost inclus în echipa ideală. Forul mondial a publicat pe site-ul oficial cel mai bun “11” al turneului recent încheiat, Castrol Index Top 11, din echipă făcând parte cinci germani, doi olandezi, doi brazilieni, un argentinian şi un columbian. Potrivit datelor care analizează performanţele obţinute de un jucător în timpul unui meci (kilometri alergaţi, deposedări, mişcarea pe teren, etc.), câştigătorul “Balonului de aur” al Cupei Mondiale, Lionel Messi, nu s-a încadrat în primul unsprezece, având un rating de 9,46. Potrivit acestor date, cel mai bun jucător al Cupei Mondiale a fost mijlocaşul german Toni Kroos, care a avut un rating de 9,79. Echipa oficială a turneului final al Mondialului brazilian se prezintă astfel: Manuel Neuer (Germania, 9,33) - Stefan de Vrij (Olanda, 9,70), Mats Hummels (Germania, 9,66), Thiago Silva (Brazilia, 9,54), Marcos Rojo (Argentina, 9,51) - Toni Kroos (Germania, 9,79), Oscar (Brazilia, 9,57), Philipp Lahm (Germania, 9,39), James Rodriguez (Columbia, 9,37) - Arjen Robben (Olanda, 9,74), Thomas Muller (Germania, 9,63).

GERMANIA A IMPRIMAT, ÎNAINTE DE FINALĂ, UN TIMBRU CARE CELEBREAZĂ VICTORIA LA CM

Germania va pune în vânzare în această săptămână un timbru prin care celebrează victoria la Cupa Mondială, cinci milioane de exemplare fiind imprimate înainte de finală, a anunţat Guvernul german. „În acest an am îndrăznit să sper de foarte devreme că putem câştiga titlul. Este minunat că echipa naţională a transformat acest vis în realitate. Sper că acest timbru va reaminti oamenilor de bucuria imensă făcută de jucători”, a declarat ministrul Finanţelor, Wolfgang Schäuble. Acest timbru de 60 de cenţi, „Germania, campioană mondială la fotbal 2014”, va fi pus în vânzare joi. Timbrul prezintă jucători de fotbal, fără a li se vedea feţele, pentru a onora echipa în ansamblul său şi nu un fotbalist în mod special, a declarat responsabilul de producerea timbrului, Lutz Menze. Acesta a precizat că, în mod obişnuit, durează şase luni pentru a produce un timbru, dar pentru acest timbru a fost contactat de Guvernul german doar după începutul turneului. Reprezentativa Germaniei a câştigat Cupa Mondială pentru a patra oară în istorie, în urma victoriei de duminică, de pe arena „Maracana“ din Rio de Janeiro, obţinută după prelungiri, scor 1-0 (Gotze 113), în faţa selecţionatei Argentinei.

FEDERAŢIA BRAZILIANĂ DE FOTBAL A ANUNŢAT DESPĂRŢIREA DE SCOLARI

Confederaţia braziliană de fotbal (CBF) a confirmat faptul că antrenorul Luiz Felipe Scolari părăseşte conducerea tehnică a echipei naţionale, după prestaţiile dezamăgitoare de la Cupa Mondială. „Demisia sa a fost acceptată de preşedintele Marinto, care le-a mulţumit tuturor jucătorilor şi membrilor comisiei tehnice. Scolari şi întregul său comitet tehnic merită respectul şi recunoştinţa noastre”, se arată într-un comunicat al CBF, publicat pe site-ul oficial. Presa braziliană anunţase că Luiz Felipe Scolari a fost demis de la naţionala Braziliei, în noaptea de duminică spre luni. Reprezentativa Braziliei a fost învinsă, sâmbătă, la Brasilia, cu scorul de 3-0, de selecţionata Olandei, şi a încheiat pe locul 4 turneul final al Cupei Mondiale. În semifinale, Brazilia a fost învinsă de Germania, cu scorul de 7-1. Bilanţul lui Scolari la conducerea naţionalei Braziliei, în perioada noiembrie 2012 - iulie 2014, cuprinde 19 victorii, 6 remize şi 4 înfrângeri. El a cucerit titlul mondial cu naţionala Braziliei la Cupa Mondială din 2002.

48,5 MILIOANE DE FOTOGRAFII EXPEDIATE ÎN TIMPUL CM 2014

Suporterii au expediat aproximativ 48,5 milioane de fotografii de pe stadioanele braziliene în timpul turneului final, a anunţat Sindicatul naţional al societăţilor de telefonie din Brazilia (SindiTeleBrasil). Finala de pe stadionul „Maracana“ din Rio de Janeiro a doborât recordul de fotografii expediate în timpul Mondialului brazilian, cu 2,6 milioane de imagini! Conform SindiTeleBrasil, antenele de comunicaţii instalate în interiorul arenelor au înregistrat, în timpul celor 64 de meciuri ale turneului final, în jur de 4,5 milioane de apeluri telefonice şi 48,5 milioane de fotografii expediate, ceea ce corespunde unui volum de date echivalent cu 26,7 terabiţi de informaţie. Pentru a măsura traficul total al apelurilor şi al transferurilor de date, la fiecare partidă a fost monitorizată o perioadă de şapte ore, începând cu trei ore înainte de startului jocului. Potrivit datelor oficiale furnizate de FIFA, cele 64 de meciuri disputate pe cele 12 stadioane braziliene au fost urmărite de un număr total de 3.429.873 de spectatori, cu o medie de 53.392 de fani.

PLATINI FELICITĂ GERMANIA PENTRU TITLUL CUCERIT ÎN AMERICA DE SUD

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a felicitat echipa Germaniei pentru că a devenit prima naţională europeană care câştigă titlul mondial în America de Sud. „Vreau să felicit Germania pentru câştigarea Campionatului Mondial după o finală intensă cu Argentina, pe stadionul „Maracana“. Este o mare realizare pentru Germania, prima membră a UEFA din istorie care câştigă trofeul în America de Sud. Totodată, UEFA devine prima federaţie continentală din istorie care câştigă trei titluri mondiale la rând, pentru că Germania urmează Spaniei din 2010 şi Italiei din 2006”, a afirmat şeful forului de la Nyon. Platini a fost în Brazilia să urmărească desfăşurarea CM şi a spus că turneul a fost o „adevărată petrecere sud-americană, care nu va fi uitată niciodată”. „Vreau cu această ocazie să felicit Brazilia pentru găzduirea unui asemenea frumos turneu. Atmosfera pe stadioane a fost electrizantă şi am văzut o adevărată petrecere sud-americană în ultima lună, care nu va fi uitată niciodată. Întregul continent şi ţara gazdă au demonstrat că au o extraordinară pasiune pentru fotbal şi pot spune că a fost o adevărată plăcere să fiu părtaş la acest turneu final. După o scurtă pauză, multe dintre echipele noastre de top, incluzând noua campioană mondială, Germania, vor intra în acţiune în preliminariile europene, care încep în septembrie. Sperăm ca şi EURO 2016, cu un record de 24 de echipe la turneul final, să fie o competiţie fantastică”, a adăugat Platini.

RAY WHELAN S-A PREDAT

Britanicul Ray Whelan, directorul Match Services, furnizor exclusiv FIFA, suspectat de a fi liderul reţelei de vânzare ilegală a biletelor la meciurile de la CM 2014, s-a predat justiţiei, luni, după patru zile în care a fost declarat fugar, a anunţat Parchetul din Rio. Whelan (64 de ani) „s-a predat luni după-amiază judecătorului Tribunalului din Rio”, a declarat procurorul Marco Kac. Whelan era considerat fugar începând de joi, când justiţia a ordonat plasarea sa în arest preventiv, iar Poliţia nu l-a găsit. Britanicul a fost transferat în arestul Poliţiei din Polinter, o suburbie a oraşului Rio de Janeiro. Ray Whelan a fost reţinut în data de 7 iulie, la hotelul Copacabana Palace, şi pus ulterior în libertate în schimbul unei cauţiuni de 5.000 de reali (2.500 de dolari). Paşaportul său şi acreditarea la CM au fost confiscate de Poliţie. Joi, poliţiştii s-au prezentat din nou la Copacabana Palace pentru a-l aresta, dar acesta dispăruse. Poliţia susţine că Whelan distribuia bilete VIP - care erau gratuite şi destinate ONG-urilor, partenerilor şi jucătorilor - lui Mohamadou Lamine Fofan, care le revindea pe piaţa neagră, prin intermediul unor agenţii de turism, graţie numeroaselor sale legături cu lumea fotbalului. Poliţia anchetează 12 suspecţi ai acestei reţele şi a cerut Parchetului din Rio arestarea preventivă a 11 dintre ei, printre care se număra şi Whelan. Singurul cercetat în libertate este avocatul brazilian Jose Massih, doarece acesta „a colaborat în cadrul anchetei”, a precizat Poliţia. Potrivit anchetatorilor, această reţea era activă din 2002, acoperind ultimele patru ediţii ale CM de fotbal, şi a vândut ilegal aproximativ 1.000 de bilete pe meci, la un preţ de bază de 1.000 de euro. Dacă va fi găsit vinovat, Ray Whelan riscă o pedeapsă de patru ani de închisoare. Match Services, companie cu sediul la Zurich, în Elveţia, a acuzat, miercurea trecută, Poliţia braziliană că l-a reţinut ilegal pe Whelan, susţinând că acesta este nevinovat.

BLATTER GĂSEŞTE FOARTE SEVERĂ SANCŢIUNEA DICTATĂ ÎMPOTRIVA LUI SUAREZ

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a estimat că suspendarea dictată împotriva atacantului uruguayan Luis Suarez este foarte severă, el insistând însă asupra independenţei Comisiei de Disciplină. Suarez a fost suspendat pentru nouă meciuri ale naţionalei şi interzis din orice activitate legată de fotbal timp de patru luni pentru că l-a muşcat pe fundaşul italian Giorgio Chiellini în timpul meciului din faza grupelor Mondialului 2014. A fost al treilea incident de acest gen din cariera uruguayanului. „Nu vreau să vorbesc de afacerea Suarez, avem o comisie de disciplină independentă, aleasă democratic. Ca fotbalist, cred că această sancţiune este foarte severă. Ca preşedinte al FIFA, însă, trebuie să accept ce a decis comisia”, a spus Blatter. „Sper că Suarez va reveni în fotbal, fiindcă a arătat pe teren, înainte să fie suspendat, capacitatea sa tehnică şi tactică. Sper că-l vom revedea. Tocmai a semnat pentru unul dintre cele mai mari cluburi din lume şi sunt sigur că reveni pe firmamentul fotbalului”, a adăugat el. Suarez va semna un contract pe cinci ani cu FC Barcelona, care a ajuns la un acord cu Liverpool. Atacantul va contesta suspendarea la TAS, potrivit avocatului său, după ce FIFA a respins joi apelul depus de jucător şi de federaţia uruguayană.

MOURINHO SARE ÎN APĂRAREA LUI MESSI

Antrenorul portughez José Mourinho i-a luat apărarea căpitanului reprezentativei Argentinei, Lionel Messi, criticat pentru prestaţiile sale la CM 2014, considerând că jucătorul Barcelonei s-a sacrificat pentru naţionala ţării sale. „Messi a dorit să câştige trofeul, fără să ţină cont de alte considerente individuale. El a încercat să scrie istorie cu selecţionata Argentinei, aşa că a acceptat pe toată durata turneului final să evolueze în zone în care nu joacă în mod obişnuit. Messi a fost aici pentru selecţionata sa, nu a avut nimic de demonstrat, ştim toţi că este un fenomen”, a precizat Mourinho. „Echipa naţională este diferită de cea de club. La cluburi ai mai mult timp să lucrezi şi să defineşti dinamica echipei. La naţională te sacrifici şi eşti mereu o figură secundară, deoarece în prim-plan este selecţionata. Leo este un exemplu, la fel ca şi olandezul Kuyt, care într-o zi joacă fundaş lateral, în alta este rezervă, iar în alta - atacant. Din acest motiv, Messi are tot respectul meu pentru jocul său în echipa naţională. Nu toţi care au fost la CM au făcut ceea ce a făcut el”, a explicat portughezul. „Este uşor să-l respecţi atunci când câştigă, dar nu mai este aşa de uşor atunci când pierde. Nu are nevoie să fie campion mondial pentru a fi un jucător istoric, mai ales în această perioadă. Pentru mine, Pele este Pele, iar Maradona este Maradona. Nu îmi place să compar jucători din generaţii diferite”, a adăugat Mourinho.

MARADONA CREDE CĂ MESSI NU MERITA TITLUL DE CEL MAI BUN JUCĂTOR AL CM 2014

Legendarul fotbalist argentinian Diego Armando Maradona, campion mondial în 1986, a criticat FIFA pentru atribuirea titlului de cel mai bun jucător al CM 2014 compatriotului său Lionel Messi, considerând este vorba doar de „o lovitură de marketing”. Deşi a reuşit patru goluri şi o pasă decisivă pe parcursul turneului final din Brazilia, actualul căpitan al Argentinei nu s-a arătat decisiv în meciurile eliminatorii, iar mulţi specialişti au fost de părere că acest trofeu ar fi trebuit să fie acordat altui fotbalist, fiind avansate numele olandezului Arjen Robben, al columbianului James Rodriguez şi al germanului Thomas Muller. „Messi? I-aş da şi cerul dacă aş putea. Însă nu este corect când cineva câştigă un premiu, pe care altfel nu l-ar fi putut câştiga, ca urmare a unui plan de marketing”, a afirmat Maradona în cursul emisiunii sale de televiziune. Decernat în parteneriat cu Adidas, trofeul rezervat celui mai bun jucător al CM de fotbal a revenit mereu, începând din 1998, unor jucători aflaţi sub contract cu producătorul german de echipament sportiv!12
Pagina a fost generata in 0.1332 secunde