Infracţiuni fără frontiere: poliţişti constănţeni, alături de britanici şi spanioli, într-o operaţiune-mamut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Destructurare a unui grup internaţional specializat în contrabandă

Infracţiuni fără frontiere: poliţişti constănţeni, alături de britanici şi spanioli, într-o operaţiune-mamut

Eveniment 28 Martie 2017 / 17:27 372 accesări

O grupare infracţională specializată în contrabandă cu țigări, cu ramificații la nivel internațional, a fost destructurată de polițiștii de frontieră români. Aproape 100 de percheziţii au avut loc în România şi Spania, iar ţigări de aproximativ un milion de euro au fost confiscate. Potrivit Poliţiei de Frontieră, grupul infracțional era format din cetățeni români, ajutați de cetățeni bulgari și de alți cetățeni români rezidenți în Spania. Aceștia procurau țigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau în Spania, unde le depozitau și le comercializau pe piața neagră. În acest caz, marţi au avut loc 38 de percheziții domiciliare în Constanța, Dolj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș și București, iar concomitent, autoritățile spaniole au făcut 51 de percheziții în Spania, care vizează membri ai aceleiași grupări, cetățeni români, bulgari și spanioli.

Totul a început în luna decembrie a anului 2015, când, în urma unor percheziții făute la domiciliul cetățeanului român Cosmin E., în vârstă de 37 ani, din județul Dolj, cunoscut ca fiind implicat în contrabanda cu ţigări, s-a constatat că în curtea imobilului era parcat un camion cu cisterne, înmatriculat în Bulgaria, modificat și adaptat transportului de țigări de contrabandă, prin adăugarea unei platforme de beton în greutate de 14 tone pe șasiul autocisternei, astfel încât încărcătura de produs lichid de pe documentele false de transport să corespundă cu masa totală a autovehiculului, care avea confecționate spaţii de depozitare construite special pentru a ascunde mărfuri, altele decât lichide. În luna martie a anului 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi al Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au urmărit și identificat pe raza judeţului Dolj o altă autocisternă cu numere de R. Bulgaria, modificată prin adăugarea unei platforme de 24 de tone ciment pentru transportul țigărilor de contrabandă. Din datele de anchetă a rezultat că șoferul autocisternei acționa pe ruta Bulgaria - Romania și transporta țigări de contrabandă pe raza județului Dolj. În urma controlului efectuat în autocisternă a fost identificată o ușă de acces spre un spațiu special amenajat în care au fost descoperite aproximativ 160.000 pachete cu țigări. Șoferul autocisternei a fost trimis în judecată și condamnat definitiv pentru comiterea infracțiunii de contrabandă și uz de fals.

Grupul a fost monitorizat, efectuându-se schimburi de informații cu autoritățile din Bulgaria și Spania, ocazie cu care reprezentanții celor două state au identificat și pe teritoriul lor astfel de moduri de operare pentru transportul țigărilor de contrabandă.

În luna iunie a anului 2016, poliţiştii de frontieră au identificat, la intrarea în ţară prin PTF Bechet, un autocamion cu numere de R. Bulgaria, despre care deţineau informaţii că ar fi fost folosit pentru transportul unei importante cantităţi de ţigări de contrabandă ascunse în role de hârtie, cu destinația Slovacia. Continuând monitorizarea mijlocului de transport, s-a constatat că acesta şi-a schimbat direcția de deplasare, până la domiciliul unui cetăţean român de pe raza judeţului Dolj.

În baza mandatelor au fost făcute două percheziții domiciliare, fiind identificat, ascuns într-o parcare, mijlocul de transport, abandonat de șoferul bulgar. În urma identificării acestuia, a fost formulată propunerea de arestare în lipsă, iar Judecătoria Constanța a emis mandat de arestare și mandat european de arestare pe numele acestuia. Întreaga cantitate de țigări descoperită în ambele cazuri, 414.980 de pachete în valoare de aproximativ 4.149.800 lei, precum şi vehiculele au fost indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă. Pentru anihilarea grupului infracțional, autoritățile române au colaborat cu Oficiul European de Luptă AntiFraudă (OLAF), Guardia Civil din Spania, Poliția Națională Bulgară, SELEC şi agenţiile britanice HMRC (Vama Britanică) şi NCA (UK National Crime Agency).Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2007 secunde