Infrastructură specială pentru nevăzători, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Infrastructură specială pentru nevăzători, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Cultură 17 August 2017 / 17:13 396 accesări 0 comentarii

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) anunță finalizarea proiectului ArheoTACT, prin intermediul căruia este facilitat accesul persoanelor cu deficienţe de vedere la patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei. În acest scop, au fost create o infrastructură de muzeu (covoare tactile, replici și modele tactile, ghiduri de expoziție și etichete tipărite în alfabet Braille) și o infrastructură media specifică (fiecare muzeu participant a fost dotat cu tablete și audio-ghiduri ce au instalate programe specifice; la muzeele din Constanța, Histria și Mangalia au fost instalate calculatoare cu programe - cititoare de text JAWS; a fost construit un website dedicat, www.arheotact.ro, de unde se pot descărca ghidurile expozițiilor muzeelor participante și alte informații etc.).

În cadrul proiectului a fost pus în aplicare un program de educație non-formală conceput pentru copii și persoane adulte cu deficiențe de vedere, prin organizarea workshop-ului denumit "Vibrația formelor", ce a cuprins două ateliere de lucru distincte, dar complementare: Atelier de pictură Ebru și Atelier de restaurare ceramică.

Prin implementarea proiectului s-a urmărit sporirea vizibilității nevoilor culturale ale publicului cu deficiențe de vedere, prin conștientizare la nivelul comunității și al autorităților asupra accesului acestora la educație și cultură.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt persoanele cu deficienţe de vedere (atât adulți, cât și copii), iar beneficiarii indirecţi includ familiile, educatorii și însoţitorii acestora - dar şi specialiștii muzeului și ai instituțiilor partenere, precum și voluntari și angajați ai ONG-urilor din județul Constanța și din alte județe ale României care se ocupă de persoanele cu deficiențe de vedere.

Proiectul este câștigător în cadrul programului de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet” - ediția 2016, organizat de Fundația Orange, aplicant fiind MINA Constanța, parteneri: Asociația Nevăzătorilor din România - filiala Constanța - Tulcea și Muzeul "Callatis" Mangalia, iar voluntari de la Lions Club Constanța au ajutat la implementarea acestuia. Proiectul a fost susținut și de către DGASPC Constanța și organizația media Info Sud-Est. La proiect, muzeul constănțean a participat și cu muzeele gestionate în județul Constanța, respectiv Muzeul Carsium Hârșova, Muzeul Axiopolis Cernavodă, Muzeul Tropaeum Traiani Adamclisi, Complexul muzeal Histria.

Proiectul a avut o valoare totală de 270.015 lei, din care 222.265 lei (82,32%) reprezintă sponsorizarea acordată de Fundația Orange.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.4762 secunde