ÎNGRIJORĂTOR! 1 din 5 români nu știe că are hipertensiune arterială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cel mai recent studiu - SEPHAR III

ÎNGRIJORĂTOR! 1 din 5 români nu știe că are hipertensiune arterială

Sănătate 16 Septembrie 2016 / 14:57 1944 accesări

Specialiștii Societății Române de Hipertensiune (SRH) au făcut cunoscută o nouă statistică îngrijorătoare, urmare a celui mai recent studiu - SEPHAR III (efectuat pe un eșantion de 1.942 de persoane, în perioada 16 octombrie 2015 - 25 aprilie 2016): hipertensiunea arterială (HTA) afectează 45,1% din populația adultă. Președintele SRH, Maria Dorobanțu, a declarat că prevalența a crescut la 45% față de acum 5 ani, când era de 40%. Se așteaptă totuși ca în următorii 4 ani să urmeze un trend descendent, astfel încât, în 2020, să ajungă la 44%. ”Raportat la populația României, înseamnă că în 2016 un număr estimat de circa 7,4 milioane de persoane suferă de HTA - principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atât global, cât și în țara noastră”, potrivit studiului, citat de Agerpres. Problema este că doar 80,9% dintre adulții hipertensivi știu că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticați cu ocazia studiului SEPHAR III; ceea ce înseamnă că 1 din 5 români nu știe că are HTA, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce privește starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecțiunii. Președintele SRH a declarat, într-o conferință de presă, că în ultimii 11 ani rata de cunoaștere a HTA a cunoscut o îmbunătățire majoră, ceea ce ar arăta un efect pozitiv al campaniilor derulate în ultimii ani de SRH.

FACTORII DE RISC

Factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceștia, diabetul zaharat și dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalența celor două afecțiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care crește riscul de apariție a complicațiilor. Studiul SEPHAR III a identificat o prevalență de 12,2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73,2%, la nivel global, și la 77,8% în rândul hipertensivilor. ”România rămâne în topul țărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială alături de ceilalți factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătății populaționale. Ne bucură, totuși, să vedem că numărul persoanelor care au HTA și care au fost diagnosticate, precum și al celor aflate sub tratament și sub control terapeutic crește de la an la an. Eforturile noastre se concentrează pe conceperea și implementarea unor programe de prevenție, diagnosticare precoce și control pe termen lung”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu, coordonatorul studiului SEPHAR.

Ea a arătat că, pe lângă diabetul zaharat și dislipidemia, alți factori de risc cardiovascular evaluați în cadrul studiului sunt obezitatea și supraponderabilitatea, care ating cote din ce în ce mai alarmante.12
Pagina a fost generata in 0.1843 secunde