ÎNGRIJORĂTOR! 99 de români au murit din cauza gripei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu există zi fără confirmări ÎNGRIJORĂTOR! 99 de români au murit din cauza gripei!
Sănătate 13 Martie 2018 / 13:55 1257 accesări 0 comentarii

Decesele cauzate de virusul gripal continuă în România! Numărul total a ajuns la 99, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. Astfel, pe 13 martie au fost confirmate alte două decese.

Decesele cauzate de virusul gripal continuă în România! Numărul total a ajuns la 99, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Astfel, pe 13 martie au fost confirmate alte două decese: bărbat de 63 de ani, din jud.Cluj, confirmat cu virus gripal tip B, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal (data decesului: 12 martie); bărbat de 49 de ani, din jud.Mureș, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal (data decesului: 8 martie).

Suntem în plin sezon al gripei și afecțiunilor respiratorii severe, așa că medicii vin cu o serie de informații utile. În fiecare an gripa afectează între 5% și 15% din populație, informează specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța; în acest sezon, până acum, virusul gripal a răpus nu mai puțin de 99 de persoane, cele mai multe nevaccinate și cu afecțiuni asociate. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la risc. Revenim cu un material de la DSPJ Constanța:

GRUPELE CU RISC INCLUD:

femei însărcinate; persoane cu vârste >64 ani; persoane cu afecțiuni cronice, cum ar fi: astmul bronșic și alte boli respiratorii; diabetul zaharat și alte boli endocrine; boli de inimă; boli de rinichi; boli de ficat; boli metabolice; boli neurologice; obezitate; personal medico-sanitar; persoane rezidente și personalul din instituții de ocrotire socială.

Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicațiile grave legate de gripă, în special dacă faceți parte din categoria persoanelor cu risc.

Cum risc să mă îmbolnăvesc? Gripa se poate transmite ușor de la o persoană la alta: prin contactul direct cu picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut; prin contactul indirect, atunci când picăturile sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe sau pe mâini. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating zona nasului sau gurii.

Simptome...

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Puteți recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, atât după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale etc.).

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni preexistente ducând uneori chiar și la deces.

Cum să vă păstrați sănătatea dumneavoastră și a altora?

Vaccinați-vă!, este sfatul pe care îl tot auziți de la medici. De asemenea, pentru a limita răspândirea gripei, dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive. Spălați-vă pe mâini cât mai des cu apă și săpun. Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați, apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu întrebuințați batiste, șervețele deja folosite. Virusul gripei, alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate de alte persoane. Dacă nu aveți un șervețel disponibil: stranutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.

STAȚI ACASĂ CÂND SUNTEȚI BOLNAV!

Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical. Ce puteți face pentru a vă proteja împotriva gripei? Când trebuie să vă vaccinați împotriva gripei? Vaccinarea trebuie în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai. De ce aveți nevoie de un vaccin gripal în fiecare an? Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale. Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere.

Evitați aglomerațiile și spațiile închise! Evitați contactul cu persoanele deja bolnave! Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical!

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1718 secunde