Îngrijorător! A crescut procentul de adolescenți fumători

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îngrijorător! A crescut procentul de adolescenți fumători
Sănătate 19 Iunie 2017 / 09:54 1833 accesări 1 comentariu

Aproximativ 11% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani din lume consumă produse pe bază de tutun, informează Reuters citând un sondaj realizat la nivel global. Consumul de tutun este principala cauză la nivel mondial de mortalitate evitabilă și de boli grave, fiind responsabil de moartea a circa 6 milioane de persoane anual, notează oamenii de știință în cadrul unui raport al Centrului american de prevenire și control al bolilor (CDC). Majoritatea fumătorilor deprind acest obicei în perioada adolescenței, se adaugă în raportul privind consumul de tutun în rândul tinerilor.

Pentru studiul actual, oamenii de știință au examinat date din cadrul mai multor sondaje efectuate printre adolescenți din 61 de țări, realizate între anii 2012 și 2015. S-a constatat că jumătate dintre state aveau o rată a fumătorilor de cel puțin 15% în rândul băieților și de cel puțin 8% în cel al fetelor. "S-a dovedit că fumatul afectează aproape fiecare organ din corp, iar știința demonstrează că majoritatea fumătorilor adulți au început să fumeze în timpul adolescenței", a declarat autorul principal al cercetării, Rene Arrazola de la Biroul pentru Fumat și Sănătate din cadrul CDC. "Tinerii care încep să fumeze la o vârstă fragedă prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependența de nicotină în comparație cu cei care fac acest lucru mai târziu în viață", a completat Arrazola.

"Prin urmare, eforturile de a preveni consumul de tutun în rândul tinerilor sunt deosebit de importante pentru a evita apariția a încă o generație de adulți fumători și care se confruntă cu boala și mortalitatea cauzate de acest obicei", a mai spus omul de știință.

În rândul țărilor cuprinse în studiu, cea mai scăzută răspândire a fumatului în rândul adolescenților (1,7%) a fost constatată în Sri Lanka, iar cea mai ridicată (35%) a fost în Timorul de Est. În cazul băieților, cea mai scăzută răspândire a acestui obicei a fost de 2,9% în Tadjikistan, iar cea mai ridicată, de 61,4%, în Timorul de Est. În rândul fetelor, rata cea mai mică a fumătoarelor, de 1,6%, a fost constatată în Tadjikistan, iar cea mai ridicată, de 29%, în Bulgaria.

În majoritatea statelor, cel puțin jumătate dintre consumatorii de tutun au declarat că intenționau să se lase de acest obicei. Proporția elevilor fumători care au declarat că doreau să renunțe la fumat a variat de la 32% în Uruguay la 90% în Filipine, precizează sursa citată.

Taguri articol

1 comentariu

DAC 12:33:15 / 19 Iunie 2017
Creștini suntem ?!

Duminica când trebuie să ne întâlnim cu HRISTOS, unii : dorm, fac mâncare, sapă în grădină, vând / cumpără, lenevesc, trândăvesc, merg la plajă, la mare, la soare, in supermarketuri și alții organizează : adunări, alegerea conducerii partidului, asociației de proprietari, onguri-lor......., spală rufele, fac sex, fumează, beau în cârciumi, desfranează, profesorul / profesoara meditează elevi, orice fac unii / alții oameni, dar la Sfânta Liturghie, unde trebuie și este necesar, să ne întâlnim cu HRISTOS, nu vin, păi ce fel de creștini suntem, botezați / încreștinați, când altceva facem, dar îl ocolim, fugim de HRISTOS, adică mai importante sunt treburile lumești, decât întâlnirea cu CEL, care ne-a creat, adică cu HRISTOS ?! De ce fac oamenii toate faptele acestea, pentru că ei cred, că, : copii sunt prea mici și nu înțeleg sfânta slujbă la biserică, ei, copiii înțeleg, dar cei mari nu intzeleg, fiind împovărați de la atâtea păcate, li este rușine, ca să dea ochii cu HRISTOS și atunci pun diferite motive; copiii mai târziu își preocupă viața cu unele cu altele, ca și părinții lor, pentru că, copiii ce văd la părintii lor, aceea fac și ei, copiii lor ?! Copiii pe timp ce trece, încep să facă păcate : mint, nu mănâncă de post, băieții încep să umble după fete și fetele umblă după băieți, încep viața sexuală devreme, merg la diferite evenimente școlare, și în felul acesta copii ajung mari, fără o bază creștină ortodoxă sănătoasă, când întâlnesc diferite situații în care sunt puși să aleagă, între credința în care au fost botezați și alte rătăciri, nu sunt pregătiți și ajung să rătăcească de la dreapta credință din cauza părinților inconștienți, care părinți inconștienți vor avea de dat un răspuns greu în fața lui Dumnezeu Domnul Savaot, pentru ce nu au făcut și au trecut cu vederea atât de ușor, cu multă nepăsare și iresponsabilitate ?! PĂRINȚI INCONȘTIENȚI, ATENȚIE LA NEATENȚIE ȘI TREZIȚI-VĂ DIN SOMNUL CEL DE MOARTE, CĂ ACEST SOMN ARE SĂ NASCĂ MONȘTRI ȘI PENTRU CARE VEȚI DA, ÎN FAȚA LUI DUMNEZEU, VEȚI DA, UN RĂSPUNS GREU LA JUDECATĂ, PENTRU CE TREBUIA SĂ FACEȚI ȘI NU AȚI FĂCUT !!!

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1891 secunde