"Inimi cicatrizate", următoarea premieră a Teatrului Naţional Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

"Inimi cicatrizate", următoarea premieră a Teatrului Naţional Constanţa

Cultură 08 Septembrie 2006 / 00:00 2154 accesări

După o pauză bine meritată, actorii Teatrului Naţional Constanţa s-au întors în sala de spectacole. Iubitori de teatru de calitate au ocazia, în fiecare week-end, să urmărească cele mai recente producţii ale Naţionalului constănţean, printre acestea numărîndu-se "Îmblînzirea scorpiei", "Dulceamar" şi "Spălăm copilul sau facem altul?". Cu toate acestea, conducerea instituţiei teatrale a pregătit publicului şi alte premiere de succes, puse în scenă de importanţi regizori autohtoni sau internaţionali.

Într-o conferinţă de presă organizată, ieri, la sediul Teatrului Naţional Constanţa, directorul instituţiei, Beatrice Rancea, regizorul Radu Afrim, scenograful Alina Herescu şi secretarul literar, Anaid Tavitian au anunţat viitoarea premieră a teatrului, spectacolul "Inimi cicatrizate". Inspirat după romanul cu acelaşi nume, scris de romancierul român de origine evreiască, Marcel (Max) Blecher, opera teatrală prezintă viaţa bolnavilor internaţi în sanatoriu, dar mai ales pe cea a scriitorului, deoarece romanul şi, implicit, piesa, este autobiografic. Chiar dacă publicul de teatru din ziua de astăzi preferă comediile, care îl face să uite, pentru cîteva momente, de problemele cotidiene, Radu Afrim este convins că drama pe care el o va pune în scenă îl va trezi la realitate şi îl va face

să îşi dea seama că de fapt, cu toţii, sîntem prizonierii unor colivii, în care ne-am închis de bunăvoie. "Vreau să vorbesc despre o altă problemă a omenirii - singurătatea. Aduc în prim plan dorinţa şi nevoia de comunicare a oamenilor, care nu poartă dialoguri, ci doar discută", a explicat tînărul regizor. Mai mult, cîştigătorul premiului UNITER pentru cel mai bun regizor, la Baia Mare, în acest an, a precizat că a ales să monteze piesa "Inimi cicatrizate" pentru că romancierul Max Blecher a fost uitat de public, iar regizarea şi prezentarea piesei este o bună modalitate de a-l readuce în atenţie. Astfel, spectatorii vor urmări o piesă a cărei acţiune se desfăşoară în perioada anilor '30, într-un sanatoriu din Franţa.

Chiar dacă încă nu a stabilit distibuţia finală a piesei, regizorul a declarat că a găsit la Constanţa actori dornici de muncă şi inovatori. "Am descoperit aici, la Teatrul Naţional Constanţa, oameni disponibili, care vor să lucreze şi am simţit o invazie de energie pozitivă", a precizat Radu Afrim. În rolurile principale au fost distribuiţi: Marian Adochiţei (Emanuel), Nicoleta Lefter (Solange), Pavel Bîrsan (Ernest), Georgiana Mazilescu (Isa), Mihai Smarandache (Quintonce), Cristina Oprean (Tils), George Călin (Roger), Bogdan Bucătaru (Tonio), Gabriela Iacob (Cora), în perioada următoare urmînd ca şi personajele secundare să fie distribuite. Dorind ca mesajul operei teatrale să fie trimis spre public în totalitate, inclusiv decorul şi costumele vor ilustra viaţa din sanatoriu. "Vor fi şi anumite surprize, pentru că îmi doresc ca spectatorii să fie, şi din punct de vedere fizic, cît mai aproape de personaje. Vor putea urmări oameni ţinuţi pe tărgi, încorsetaţi de ghips, dar care, cu toate acestea, îşi doresc să fie iubiţi", a mai spus tînărul regizor.

Marcel (Max) Blecher (8 septembrie 1909 - 31 mai 1938) a fost un romancier român de origine evreiască. Prozator, dar şi poet cu o sensibilitate maladivă, Max Blecher a făcut parte din aceeaşi generaţie literară cu Mircea Eliade sau Anton Holban. Datorită faptului că a suferit de boală, pe atunci incurabilă, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală, scriitorul a fost internat în cîteva sanatorii, în Franţa. Operele sale sînt, de fapt, romane autobiografice, care prezintă suferinţele sale atroce.



12