Inspecție-surpriză în cazărmile germane. Se caută simboluri naziste

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Inspecție-surpriză în cazărmile germane. Se caută simboluri naziste

Externe 07 Mai 2017 / 13:32 306 accesări

Cazărmile germane au fost, duminică, luate la puricat la ordinul conducerii armatei, care a generat inspecția tuturor cazărmilor după un scandal provocat de descoperirea unor simboluri naziste în două unități militare. ''Inspectorul-șef al Bundeswehr a ordonat această inspecție în toate proprietățile armatei, în vederea verificării dacă în acestea se găsesc relicve ale Wehrmacht (armata regimului nazist, n.r.) și, dacă da, pentru înlăturarea lor'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Decizia intervine în urma unui scandal care a zguduit Bundeswehr și Ministerul Apărării în ultimele două săptămâni, și anume arestarea unui ofițer cantonat la baza franco-germană de la Illkirch, lângă Strasbourg (estul Franței), suspectat că a plănuit asasinarea unor personalități de stânga sau a unor străini, dându-se drept refugiat sirian.

Despre acest tânăr de 28 de ani s-a aflat că susținea de mai mulți ani teze ultranaționaliste și xenofobe. O inspecție la cazarma sa din Illkirch a dus la descoperirea unor relicve ale Wehrmacht, expuse de ceva vreme într-o sală comună a bazei și fără ca acest lucru să fi atras atenția cuiva. Ministerul Apărării, care interzice astfel de obiecte, a descoperit apoi un caz similar într-o altă bază militară, de această dată în Germania, la Donaueschingen (sud-vest).

După arestarea ofițerului, ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, o apropiată a cancelarului Angela Merkel, le-a cerut generalilor să dovedească toleranță zero față de tendințele de extremă dreapta din rândul subordonaților. ''Procesul în curs de clarificare necesită curaj și tenacitate'', a declarat ea duminică pentru „Bild“, ''toți trebuie să-l susținem, de la general la tinerii recruți, pentru că este vorba despre reputația Bundeswehr''.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.3467 secunde