Inspectoratele şcolare judeţene, în subordinea autorităţilor locale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În cadrul videoconferinţei de ieri, ministrul Educaţei le-a cerut prefecţilor să folosească fondurile alocate pentru lucrările de modernizare a unităţilor de învăţămînt, altfel ele vor fi transferate către alte judeţe

Inspectoratele şcolare judeţene, în subordinea autorităţilor locale

Eveniment 23 August 2006 / 00:00 953 accesări

La videoconferinţa Guvernului de ieri, premierul Tăriceanu a cerut prefecţilor şi inspectoratelor şcolare să rezolve problemele legate de modernizarea şcolilor şi grădiniţelor pînă la începerea noului an educaţional şi să asigure securitatea elevilor. “Mi se pare inadmisibil ca elevii să meargă la şcoală într-o atmosferă de teroare sau să plece terorizaţi de găşti care vor să le ia banii sau care îi ameninţă fizic”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, solicitînd ca sistemul de supraveghere video să fie extins în instituţiile din reţeaua şcolară municipală. Potrivit primului ministru, în prezent, 1.365 de unităţi şcolare se află în proces de modernizare. El a mai cerut autorităţilor să găsească soluţii pentru ca retrocedarea imobilelor în care funcţionează structuri educaţionale să nu afecteze procesul de învăţămînt. În această situaţie, la Constanţa, se află Grădiniţa nr. 11 care va mai putea funcţiona încă cinci ani în imobil contra unei chirii către proprietar. În ceea ce priveşte autobuzele şcolare, ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău, prezent la videoconferinţă, a declarat că ministerul pe care îl conduce a achiziţionat 500 noi microbuze care vor fi trimise în judeţe pentru a asigura transportul şcolarilor, deşi inspectoratele şcolare judeţene nu au în statut activităţi de transport public. Hărdău i-a atenţionat pe prefecţi că fondurile alocate de Guvern pentru lucrări de modernizare a infrastructurii şcolare, dar neutilizate de autorităţile locale din cauza diferitelor interese, vor fi transferate către alte judeţe. El a arătat că doar 30% din fondurile alocate de Guvern în luna mai, pentru lucrări în infrastructura educaţională, au fost cheltuite pînă în prezent, din cauza unor neînţelegeri şi disfuncţii apărute în relaţia dintre primari şi inspectoratele şcolare. ”Sumele alocate la prima rectificare bugetară şi neutilizate pentru astfel de lucrări pînă la 30 septembrie vor fi transferate către alte judeţe. Aceeaşi măsură va fi aplicată şi în cazul fondurilor alocate la a doua rectificare bugetară şi necheltuite pînă la 30 octombrie. Dacă intenţionaţi să schimbaţi destinaţia banilor de la un liceu la altul, pentru diferite interese, vă anunţ că nu veţi putea face acest lucru, deoarece fondurile vor fi alocate altor judeţe mai eficiente", le-a spus Hărdău prefecţilor. Ministrul s-a declarat nemulţumit şi de "extraordinara largheţe" cu care spaţiile de învăţămînt sînt transferate către consiliile locale, pentru a fi retrocedate. El a amintit de lipsa spaţiilor pentru grădiniţe şi s-a pronunţat împotriva înstrăinărilor în alte scopuri a imobilelor destinate învăţămîntului, precizînd că există suficiente fonduri pentru despăgubirea financiară a foştilor proprietari.

Ministerul Educaţiei se va descentraliza în 2007

Mai mult decît atît, ministrul Educaţiei doreşte descentralizarea sistemului de învăţămînt şi transferarea obligaţiilor către autorităţile locale, în timp ce ministerul îşi va păstra doar atribuţiile de “îndrumare şi control”. Aşa că de la “centru” vom fi “îndrumaţi, controlaţi” şi, eventual, amendaţi dacă şcolile nu vor fi conform standardelor comunitare sau dacă unităţile sanitare nu vor fi modernizate şi dotate corespunzător. În prezent responsabilitatea asigurării pazei în şcoli este a ministerului Educaţiei, iar a igienei în sarcina ministerului Sănătăţii. Descentralizarea, care potrivit premierului va începe cel mai probabil în 2007, “va da posibilitatea autorităţilor locale să se implice mai mult în procesul educativ”, însă va însemna de fapt transferarea unor obligaţii financiare ale ministerelor pe umerii “comunităţilor”. De aceea nu este întîmplător unde se realizează investiţii în unităţiler şcolare în această perioadă unde Constanţa se află abia la nivelul parcurgerii etapelor cerute de Legea Achiziţiilor Publice. Însă, Călin Popescu Tăriceanu a adus, în cadrul videoconferinţei de ieri, şi o critică voalată sistemului de educaţie şi învăţămînt. “Sînt profund dezamăgit de situaţia înregistrată, în vară, la examenele susţinute de elevi, dar şi la concursurile de titularizare ale profesorilor unde examenele au fost fraudate. Avem nevoie de profesori bine pregătiţi pentru creşterea actului educaţional”, a mai spus premierul.



12