Inspirație și comunicare interculturală la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect româno-norvegian

Inspirație și comunicare interculturală la Muzeul de Artă

Cultură 30 Octombrie 2015 / 17:21 2107 accesări

Cultura dobrogeană este specială, așa cum special este și tărâmul dintre Dunăre și Mare. Unicitatea acestui spațiu de legendă este dată de cultura, tradițiile și obiceiurile acestui „Orient în miniatură, cu amestecul său de popoare”,după cum spunea Mihai Eminescu.

De aceea, existența unui Centru pentru Educație Interculturală la Constanța (CPEIC) nu trebuie să surprindă. Inaugurat la sfârșitul lunii septembrie, în cadrul Muzeului de Artă, CPEIC a bifat, pe agenda de lucru, al doilea atelier de educație interculturală. Evenimentul s-a desfășurat vineri, în sala „Alexandru Ciucurencu” a instituției-gazdă, la atelier fiind invitați 20 de elevi de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” și cinci studenți de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”. Aceștia au fost selectați ca grup-țintă al proiectului, între ei regăsindu-se reprezentanți ai minorităților etnice reprezentative din zona Dobrogei.

Tema acestui atelier a fost „Aspecte fundamentale ale comunicării interetnice şi interculturale”. „S-a discutat despre grupurile etnice, despre culturi diferite, despre modalitatea în care se realizează comunicarea între grupuri etnice și culturi diferite”, a spus moderatoarea întâlnirii, lect. dr. Cristina Gelan, expert intercultural în cadrul proiectului CPEIC. I s-au alăturat, vineri, alți doi specialiști în cadrul proiectului, lect. dr. Lelia Rus-Pîrvan - din partea muzeului constănțean și Demostene Olariu - din partea International Organization for Democracy and Human Rights din Oslo, Norvegia.

EXPOZIȚIE ÎN NOIEMBRIE În cadrul atelierului se va deschide, pe 22 noiembrie, o expoziție interculturală realizată de participanții la proiect și de artiști norvegieni. În aceeași zi va fi organizat și al treilea atelier din cadrul proiectului. Expoziția va fi găzduită de Muzeul de Artă, urmând să fie itinerată, în ianuarie 2016, la Oslo.

Proiectul „Centrul pentru Educație Interculturală Constanța” este implementat de Muzeul de Artă Constanţa, în parteneriat cu Centrul Naval Naţional pentru Studii și Inițiativă în Educaţie, Sport şi Tradiţii din Constanţa şi International Organization for Democracy and Human Rights - IODHR din Oslo, Norvegia. El este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Citește și:

„Mozaicul” dobrogean cultural, în viziunea tinerilor artiști

Se deschide Centrul pentru Educaţie Interculturală



12