Instaurarea stării de urgență „nu este necesară“ în Franța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul justiției din Franța, Nicole Belloubet

Instaurarea stării de urgență „nu este necesară“ în Franța

Externe 12 Decembrie 2018 / 14:13 382 accesări

Ministrul francez al justiţiei, Nicole Belloubet, a apreciat miercuri că autorităţile pot "reacţiona" la atacul de la Strasbourg, soldat cu trei morţi, "fără a trebui să fie instituită starea de urgenţă", care constituie o măsură excepţională, transmite AFP, informează Agerpres. Planul de "urgenţă atentat" declanşat după atacul de marţi seara permite "controale de identitate sporite" şi "supraveghere sporită a pieţelor de Crăciun pretutindeni în Franţa, pentru a evita eventuale acte de mimetism", a menţionat Nicole Belloubet. Ea a subliniat că "legile adoptate recent de guvern permit desfăşurarea de măsuri care au contribui până în prezent la evitarea a cel puţin şase atentate".

Regimul excepţional de stare de urgenţă a fost instituit de autorităţi după atentatele jihadiste de la Paris din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, fiind ulterior anulat. După atacul de marţi de la Strasbourg, a fost sesizată secţia antiteroristă a parchetului din Paris, dar deocamdată autorităţile nu au evocat un act jihadist.

Din momentul în care este sesizată secţia antiteroristă a parchetului, se poate vorbi efectiv de un atentat, a menţionat ministrul justiţiei. Motivaţia teroristă a atacului armat nu a fost deocamdată stabilită, a declarat la rândul său miercuri ministrul francez de interne Laurent Nunez. Nicole Belloubet a mai explicat că autorul atacului, care încă nu a fost prins, s-a radicalizat în închisoare, fiind condamnat în repetate rânduri pentru infracţiuni de drept comun. Ministrul francez al justiţiei s-a opus şi la începutul lui decembrie, după violenţele de la Paris din timpul protestelor "vestelor galbene", instituirii stării de urgenţă cum cereau sindicatele din poliţie, aminteşte AFP.12