Întâlnire cu... Familia Regală, pe gardul Tribunalului Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție-eveniment

Întâlnire cu... Familia Regală, pe gardul Tribunalului Constanța

Cultură 14 Iulie 2016 / 17:51 1668 accesări

Puțini sunt constănțenii care știu că în mijlocul orașului lor se află o reședință regală: palatul în care au locuit Carol I și regina Elisabeta. Acum, în clădirea cu balcon, ridicată la începutul secolului al XX-lea, între anii 1904-1906, își desfășoară activitatea Tribunalul Constanța. Palatul, una dintre cele patru reședințe ale Familiei Regale de la Marea Neagră, alături de „Cuibul reginei” din port, Castelul din Mamaia și Castelul de la Balcic, a fost ridicat într-una dintre cele două grădini publice ale Constanței, Belvedere. El a fost conceput ca parte a unui complex de trei clădiri, dispuse în formă de „U”, fiind încadrat de Prefectură (azi sediu al Cercului Militar) și de Tribunal (în prezent, sediu al Judecătoriei). Clădirea a fost proiectată de o serie de arhitecți, precum Louis Blanc și Alexandru Săvulescu, lucrările pentru cele trei construcții fiind însă coordonate de Daniel Renard, promotorul Art Nouveau-ului în România și „părintele” Cazinoului Constanța. În primul Război Mondial, Palatul Regal a fost rechiziționat de trupele germane, în încăperile sale stabilindu-se Comandamentul Militar.

CLIPE DE ISTORIE

Pentru ca tomitanii să nu uite și pentru ca turiștii să afle acest lucru, Comunitatea Elenă „Elpis”, cu susținerea Primăriei Constanța, a organizat o inedită expoziție de fotografie, intitulată „Constanța - Reședință a Familiei Regale a României”. Vernisajul a avut loc joi, 14 iulie, la amiază, gardul Tribunalului Constanța transformându-se în... simeze pentru panourile cu imagini de epocă reprezentând Familia Regală, cu explicații în română și engleză.

„Am vrut să punem în valoare istoria orașului nostru prin această expoziție fotografică”, a spus Mihnea Hagiu din partea Comunității Elene „Elpis“, dorind să marcheze, prin acest eveniment, 150 de ani de la fondarea Casei Regale și a statului român modern.

La vernisaj au participat alături de reprezentanți ai comunității elene, armene și tătare, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, autoare a unui impresionant volum dedicat lui Carol I, „Regalitatea și marea”, șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale (SJCAN), dr. Virgil Coman, precum și arhitectul Radu Cornescu.

„REGELE CAROL I STĂTEA AICI DE FIECARE DATĂ CÂND VENEA LA CONSTANȚA”

„Această clădire este foarte importantă deoarece și aici a locuit regele Carol I, alături de regina Elisabeta, dar începând cu anul 1911, regina se duce la Pavilionul Regal, pentru că aici se simțea prea departe de mare, pe care o iubea. Regele Carol I a stat însă aici de fiecare dată când venea la Constanța și venea cu multă dragoste pentru cetățenii ei, pentru cetățenii de toate etniile, pentru că a avut un proiect de țară în legătură cu Dobrogea, prin modernizarea și sincronizarea acestei provincii istorice cu restul țării”, a spus dr. Doina Păuleanu. „Aici s-au desfășurat clipe importante de istorie legate de prezența regelui Carol I aici și a reginei Elisabeta”, a conchis dr. Doina Păuleanu, amintind momentul 1 iunie 1914, când țarul Rusiei, Nicolae al II-lea, a sosit la Constanța cu familia imperială. Aici, în fața Palatului Regal, a fost „ridicată” o sală de recepție, creație a arhitectului Petre Antonescu.

Șeful SJCAN, dr. Virgil Coman, a apreciat inițiativa organizării acestei expoziții „în miez de vară și miez de zi (n.r. - ora 13.00)”, invitând cercetătorii să consulte și bogatul fond dedicat Casei Regale de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, pentru a reconstitui istoria acestei instituții. „Trebuie să punem în valoare istoria locului, a orașului. Avem aici edificii frumoase. Îi invit pe cei pasionați de istorie să aprofundeze subiectul și cu sprijinul nostru, deoarece există foarte multe fotografii nepuse în valoare”, a spus șeful Arhivelor constănțene, dr. Virgil Coman.

TREI CLĂDIRI DE REFERINȚĂ ÎN INIMA ORAȘULUI

În ceea ce privește amplasamentul celor trei clădiri istorice, Prefectura, Palatul Regal și Tribunalul, în parcul Belvedere, arhitectul Radu Cornescu a subliniat: „Acest loc era foarte aproape de gară (n.r. - gara veche a Constanței). Cine venea aici intra în inima orașului. Puțini știu că în spatele Palatului Regal exista o linie de cale ferată care ducea la statuia de astăzi a lui Anghel Saligny. Pe această cale ferată se plimbau pleziriștii, turiștii”.

Expoziția de fotografie „Constanța - Reședință a Familiei Regale a României” va rămâne deschisă pe... gardul Tribunalului Constanța.

Citește și:

Expoziție dedicată Familiei Regale, pe gardul... Tribunalului



12