Intervenţii chirurgicale amânate din cauza lipsei aţei chirurgicale şi a mănuşilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Intervenţii chirurgicale amânate din cauza lipsei aţei chirurgicale şi a mănuşilor

03 Noiembrie 2017 / 17:40 351 accesări

Medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală au fost în situaţia de a amâna oprraţiile în cazul a zece pacienţi pentru că nu au mai avut plăcuţe de electro-cauter, măşti, mănuşi sau aţă chirurgicală, scrie jurnalista Paula Rusu.

Medicii spun că legea achiziţiilor publice "este făcută fără cap", furnizorul care aprovizona spitalul neputând onora comanda pentru că legea prevede că pentru urgenţe spitalele pot face achiziţii fără licitaţie, dar toată lumea se teme să nu aibă probleme din cauză ca a luat mănuşi chirurgicale de urgenţă.

În aceste condiţii, într-o zi au fost amânate intervenţiile chirugicale pentru zece pacienţi, în lipsa măştilor, mănuşilor sau aţei chirurgicale.

"Pacientul cu cancer în timpul ăsta stă cu tumora în el, fiindcă nu sunt plăcuţe de electrocauter aşteptăm să ajungă metastazele în cap? Despre asta e vorba. Toată lumea se laudă că există bani, ministerul de Finanţe, ministerul Sănătăţii. Banii se recoltează uşor de la populaţie, dar se întorc foarte greu la oameni, au creat o gramadă de hachiţe legislative (...) Au făcut o nouă lege a achiziţiilor în care noi, doctorii, trebuie să facem o estimare de preţuri. Păi nu asta e calificarea mea, eu sunt medic, eu am învăţat să tratez oameni nu să fac preţuri", a spus profesorul Ioan Cordoş pentru jurnalista Paula Rusu.

Managerul Institutului Marius Nasta, medicul Gilda Popescu, a explicat că au existat controale şi li s-a imputat faptul că au cumpărat în regim de urgenţă medicamente pentru pacienţi proaspăt operaţi.12