Intoleranța la lactoză nu este un moft! Ce trebuie să știm?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Intoleranța la lactoză nu este un moft! Ce trebuie să știm?

Sănătate 05 Octombrie 2016 / 14:32 478 accesări

Intoleranța la lactoză nu este un moft, explică specialiștii, care completează că sunt studii care arată cât se poate de clar că vorbim despre o afecțiune de luat în seamă. De exemplu, în prezent, trei sferturi din populația globului suferă de intoleranță primară la lactoză. Cei mai mulți dintre noi suntem programați genetic ca după vârsta de 2-10 ani, uneori și mai târziu, să nu mai tolerăm laptele sau produsele lactate. Acest fenomen nu este specific doar omului, ci și tuturor mamiferelor. Nu consider că este o modă, ci este o importantă problemă de sănătate care trebuie depistată”, este de părere dr. Cristina Ailenei, specialist al Genetic Center România, citată într-un comunicat.

SEMNE

Dacă persoanele care consumă frecvent lapte se confruntă cu balonare, scaune diareice, dureri abdominale și flatulență, ar putea să sufere de o intoleranță. Așa că cel mai bine este să vă adresați unui gastroeneterolog. “Episoadele repetate conduc la spitalizări frecvente, scădere ponderală. Consecința pe termen lung a intoleranței la lactoză este hipocalcemia, ce conduce la osteoporoză și risc de fracturi osoase. De aceea, sunt necesare suplimente de calciu și vitamina D la pacienții cu intoleranță la lactoză”, afirmă dr. Ailenei.

TESTE

Pentru intoleranța la lactoză sunt la dispoziție o serie de teste. De exemplu: teste de încărcare cu lactoză, testul de toleranță la lactoză și măsurarea activității lactazei direct la nivelul mucoasei intestinale. Toate au însă și dezavantaje, ceea ce a dus la înlocuirea lor cu testele genetice. Testul genetic are avantajul că este simplu de efectuat, sunt necesari 5 mililitri de sânge venos, nu expune pacientul la efectele negative legate de ingestia lactozei ca în cazul primelor două teste enumerate mai sus, nu este un test invaziv. Atunci când nu se poate face diagnosticul diferențial între intoleranța la lactoză și alte afecțiuni gastrointestinale care conduc la simptomatologie similară (boala celiacă, Boala Crohn, colita ulceroasă), testul genetic este de mare ajutor”, susține medicul în documentul citat.

CE SĂ MÂNCĂM

Alimentația în asemenea probleme trebuie recomandată de un gastroenterolog în echipă cu un nutriționist. ”În unele cazuri, intoleranța nu exclude consumul de lactate precum untul, iaurtul și brânza maturată. În plus, se pot consuma înlocuitori vegetali precum cei din soia, cocos, migdale sau orez. Atenție însă la etichete, pentru că lactoza există și în mezeluri, deserturi sau produse de panificație”, se mai arată în comunicat. Rețeaua de laboratoare și cabinete Genetic Center a fost înființată în 2009, din dorința de a le da românilor acces la medicina personalizată și de a le pune la dispoziție testări genetice la cele mai înalte standarde.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2931 secunde