" Între România și Germania relațiile se dezvoltă continuu"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

" Între România și Germania relațiile se dezvoltă continuu"

24 Septembrie 2016 / 20:30 414 accesări
Vicepremierul Vasile Dîncu

Vicepremierul Vasile Dîncu

Între România și Germania relațiile se dezvoltă continuu și sunt pe o cale foarte bună, iar minoritatea germană nu este doar o punte între cele două state, ci și un partener pentru a dezvolta România, a declarat sâmbătă, la Reghin, vicepremierul Vasile Dîncu, cu ocazia celei de-a 26-a întâlniri a sașilor.

"Sunt foarte bucuros să particip la mai multe evenimente pe care comunitatea germană din România le organizează în aceste zile, evenimente care arată că între România și Germania relațiile se dezvoltă continuu și sunt pe o cale foarte bună. Mi-e foarte greu să spun, deși statistic vorbim despre minoritatea germană din România, mi-e foarte greu să folosesc cuvântul minoritate pentru că este vorba de o mare cultură, civilizația germană, și o asemenea mare cultură nu este nicăieri minoritară, este majoritară peste tot în această lume. De aceea, sunt foarte bucuros să transmit, aici, salutările Guvernului României, salutări personal din partea domnului premier Dacian Cioloș, care m-a rugat să vă vorbesc despre acest lucru și să spun că minoritatea germană din România nu este doar o punte, așa, cum se spune foarte des, între Germania și România, este chiar un partener al nostru pentru a dezvolta România și pentru a construi viitorul, să spunem, aici", a declarat Vasile Dîncu.

Vicepremierul și-a exprimat satisfacția că Reghinul a devenit, cu ocazia întâlnirii sașilor, un fel de capitală germană din România, iar acest lucru completează foarte bine o viață comunitară cu o atmosferă de armonie între români, unguri, sași și alte etnii.

"Cred că acest exemplu pe care-l dă Reghinul merita să fie omagiat prin chiar prezența dumneavoastră aici, în acest moment. Din partea Guvernului României vreau să spun că încercăm să sprijinim toate inițiativele pe care le dezvoltați dumneavoastră, Forumul Democrat al Germanilor din România și alte organizații culturale, ambasada. Și vreau să spun că am învățat și noi foarte mult din inițiativele Forumului Democrat al Germanilor din România, care nu sunt niciodată doar revendicări, să spunem așa, de factură minoritară, așa cum se întâmplă în mod firesc, de regulă, ci sunt proiecte pentru România, importante", a susținut Dîncu.

El a dat exemplul strategiei privind învățământul profesional în România, dezvoltată de Guvern, inspirată din inițiativele deputatului Ovidiu Ganț și ale Ambasadei Germaniei.

Vasile Dîncu și-a exprimat speranța ca în anii viitori să se reușească continuarea, cu ajutorul fondurilor europene și cu fonduri de la bugetul României, restaurarea unor monumente importante din Transilvania, aducerea lor în circuitul public, în circuitul turistic.

"Mă refer la bisericile de zid, la centrele unor orașe unde sunt urme ale civilizației germane. Sper că așa cum s-a întâmplat în Bistrița să vedem și în alte orașe că își recâștigă semnificația inițială o serie de clădiri din spațiul public, adică devin centre de cultură germane, devin școli germane. Și cererea pe care am văzut că au făcut-o mai mulți reprezentanți ai administrației locale, aceea de a ne sprijini cu profesori de limba germană, sper să poată fi pusă în practică în viitor pentru a dezvolta și mai mult ceea ce trebuie să dezvoltăm în Transilvania, adică un spațiu multicultural, multietnic, un spațiu de întâlnire a tuturor culturilor", a arătat Dîncu.

Vicepremierul a spus că, în tot ceea ce va face, colaborarea și armonia dintre România și Germania vor fi printre cele mai importante țeluri ale activității sale. "Încercăm să construim mai multe punți între cele două națiuni, proiect din care România are numai de câștigat și cred că și Germania poate să își dezvolte mult mai bine relațiile în această zonă a Europei", a completat el.

La cea de-a 26-a întâlnire a sașilor de la Reghin au participat, alături de vicepremierul Vasile Dîncu, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Werner Hans Lauk, și ambasadorul Austriei, Gerhard Reiweger.

Taguri articol


12