Iohannis, amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru apelativul „nişte penali“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iohannis, amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru apelativul „nişte penali“

Justiție 09 Mai 2018 / 13:23 1967 accesări
CNCD le recomandă lui Klaus Iohannis și Codruței Kovesi

CNCD le recomandă lui Klaus Iohannis și Codruței Kovesi "să evite formulările care sunt de natură să afecteze dreptul la demnitate a persoanelor cercetate penal şi în cazul cărora nu există o hotârâre judecătorească definitivă şi irevocabilă"

Președintele Klaus Iohannis a fost AMENDAT de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu suma de 2.000 de lei pentru că a folosit în mod repetat apelativul "nişte penali" atunci când s-a referit, într-o declarație a sa din conferința de presă ținută pe data de 15 februarie 2018, la persoanele care criticau practici neconforme, abuzive sau ilegale ale DNA și ale conducerii acesteia. Rugat de jurnaliști, la vremea respectivă, să definească sensul cuvântului "penali", Klaus Iohannis s-a eschivat. De alfel, termenul "penal" a fost în mod incorect folosit de președintele României, acesta fiind inexistent în limba română dacă se referă la persoane.

În replică, preşedintele Iohannis a anunţat că va contesta decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de a-l sancţiona cu 2.000 de lei, considerând măsura ca fiind una politică.

Potrivit anunţului oficial al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, "Utilizarea termenului “penali” de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnate, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2.000 lei".

În acest caz votul a fost de 5 la 4.

Totodată, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit, cu unanimitate, că "utilizarea termenului de “festivalul inculpaţilor” de către procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, nu excede libertăţii de exprimare, conform jurisprudenţei CEDO în domeniu".

Instituţia recomandă ambelor pesoane să evite formulările care sunt de natură să afecteze dreptul la demnitate a persoanelor cercetate penal şi în cazul cărora nu există o hotârâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Sesizarea a fost depusă de Lumea Justiţiei în luna februarie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi vizează folosirea etichetelor ”penali” şi ”inculpaţi”, în conferinţe de presă, de către preşedintele Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi cu referire la cei care ”atacă justiţia”.12
Pagina a fost generata in 0.1582 secunde