Iohannis nu este de acord cu o licitaţie pentru 5G, dacă participă doar Huawei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iohannis nu este de acord cu o licitaţie pentru 5G, dacă participă doar Huawei

Tehnologie 20 Decembrie 2019 / 15:43 3306 accesări

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, vineri, într-o discuţie informală cu presa la Palatul Cotroceni, că nu este de acord ca licitaţia pentru tehnologia 5G să fie organizată în condiţiile în care compania chineză Huawei este singura care poate furniza acest serviciu la momentul actual.

„Există un singur provider - Huawei, ceilalţi sunt relativ aproape, cei din Europa şi Statele Unite. Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitaţie va avea implicaţii atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. România o să facă licitaţia când o să fie pregătită”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta susţine că a fost de acord cu Guvernul ca România să aştepte până când şi alte companii se pot prezenta la licitaţia pentru 5G.

„Nu sunt dispus pentru o anumită sumă să luăm o decizie greşită pentru întreaga societate”, a mai declarat Iohannis.

Între 2016 şi 2019, 5G s-a transformat dintr-un serviciu tehnic într-o problemă de securitate naţională, după ce Statele Unite au acuzat compania Huawei că spionează prin intermediul echipamentelor furnizate şi a recomandat aliaţilor să renunţe la utilizarea acestora.

Preşedintele Iohannis a semnat un memorandum cu preşedintele american, Donald Trump, în privinţa evaluării furnizorilor de echipamente. Iniţial s-a luat decizia de a-l menţine "strict secret" şi de a-l transpune aşa în legislaţia primară, după cum explica Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, la acel moment. "Acel memorandum nu ţine loc de lege. Pentru a putea fi aplicat acel memorandum, trebuiau paşi care să urmeze de schimbare în legislaţia primară din România. (...) Eu ştiu că e supus unui regism strict secret. Normal că l-am văzut, e strict secret", a declarat la sfârştitul lunii octombrie, Sorin Grindeanu.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1879 secunde