Iohannis: O aderare la Schengen este posibilă anul viitor, în 2023

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iohannis: O aderare la Schengen este posibilă anul viitor, în 2023

Politică 15 Decembrie 2022 / 09:00 1440 accesări
Foto: presidency.ro

Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Bruxelles, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), că în concluziile Consiliului European de Iarnă de la Bruxelles nu va exista o mențiune privind calendarul aderării, pentru că ar fi nevoie de unanimitate, care nu există în acest moment.

Întrebatdacă în urma Consiliului European din această săptămână, intenționează să obțină o mențiune în concluziile summitului, o garanție pentru un calendar al aderării, președintele a răspuns:

"Mă tem că așa ceva nu va fi posibil, fiindcă la aceste concluzii Consiliul lucrează în unanimitate. Concluziile se pot adopta doar dacă există unanimitate. Or, aceleași rețineri care au fost în JAI, încă persistă și atunci nu putem să ne gândim că vom obține un rezultat senzațional."

Șeful statului spune că procesul va fi unul de durată și că trebuie reluate discuțiile:

"Suntem în faza în care trebuie să reluăm, nu chiar de la zero, dar de destul de jos toate discuțiile, să construim încă o dată întreaga abordare, cu mai multă insistență, cu mai multă convingere. Dar va necesita timp. Vă rog să nu aveți așteptarea că astăzi sau mâine, în Consiliu, se hotărăște ceva clar în ce privește aderarea."

Președintele s-a arătat optimist că aderarea ar putea avea loc anul viitor:"Personal, îmi imaginez că o aderare este posibilă în anul viitor, în 2023."12
Pagina a fost generata in 0.1617 secunde