Iohannis vrea referendum privind grațierea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iohannis vrea referendum privind grațierea

Politică 23 Ianuarie 2017 / 18:18 2333 accesări

Președintele Iohannis a anunțat luni, într-un discurs ținut la Palatul Cotroceni cu ocazia Micii Uniri, că dorește organizarea unui referendum pentru OUG privind grațierea.

"Este evident că există un larg interes pe această temă a schimbării Codurilor penale și a grațierii. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD", a spus Iohannis la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni.

''Și atunci, dacă guvernanții au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă. Aparent, vorbim despre chestiuni legate de justiție, aparent vorbim despre ordonanțe de urgență pe teme concrete. În realitate, dragi români, vorbim despre ce națiune vrem să fim. Vrem să fim o națiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o națiune așa și așa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat și discutat'', a declarat președintele Iohannis. Iohannis a declarat luni că politicienii PSD-ALDE vor să dea lovitura de grație statului de drept, acuzând cetățenii că dau o lovitură de stat și participă la o mineriadă, afirmație a liderului PSD, Liviu Dragnea, pe care a calificat-o drept o ''aberație''. ''Cetățenii să dea lovitură de stat! Nu, politicienii dau lovitura de grație statului de drept!'', a spus Iohannis.

El a calificat drept ''aberație'' caracterizarea mitingului de duminică seară drept o mineriadă, așa cum a făcut Liviu Dragnea.

Șeful statului a făcut o comparație între clasa politică care a înfăptuit Mica Unire și cea de acum.''Ce diferență! Ce clasă politică am avut și unde am ajuns!'', a concluzionat el.

IOHANNIS A DECLANŞAT MARȚI PROCEDURA PRIVIND ORGANIZAREA UNUI REFERENDUM DESPRE LUPTA ANTICORUPŢIE

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat marţi procedura privind organizarea unui referendum naţional privind ''continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice".

''În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată'', se arată în scrisoarea adresată de şeful statului preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, premierul Sorin Grindeanu a fost informat despre declanşarea referendumului. Conform legii, preşedintele trebuie să consulte Parlamentul care are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta. În cazul în care legislativul nu răspunde, președintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

Potrivit Legii 3 din anul 2000 actualizată, președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedinte urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitare. Legea prevede ca în cazul în care Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere, șeful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

Taguri articol


12