Ion Caramitru: Ministrul Culturii să-şi dea demisia din cauza scandalului de la Operă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ion Caramitru: Ministrul Culturii să-şi dea demisia din cauza scandalului de la Operă

Cultură 25 Aprilie 2016 / 19:16 727 accesări
Ion Caramitru îi solicită public primului-ministru Dacian Cioloş să-l demită pe Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii

Ion Caramitru îi solicită public primului-ministru Dacian Cioloş să-l demită pe Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii

Într-o scrisoare semnată în numele Senatului UNITER, Ion Caramitru, președintele Uniunii Teatrale din România, l-a somat pe ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, să își dea demisia din funcție, cerându-i prim-ministrului Dacian Cioloș să îl demită pentru proasta gestionare a conflictului de la ONB.

Actorul și președintele UNITER, Ion Caramitru, i-a solicitat, luni după-amiază, premierului Dacian Cioloș demisia ministrului Culturii pentru „gravele și repetatele încălcări” ale prevederilor Legii privind managementul instituțiilor publice de cultură.

De asemenea, Ion Caramitru mai impută ministrului Culturii „comportamentul discreționar și abuziv față de managerii unor instituții de cultură, situația conflictuală, fără precedent, pe care a creat-o și întreținut-o la Opera Națională din București” în contextul conflictului care se întinde pe parcursul lunii aprilie privitor la conducerea ONB. Ministerul Culturii a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puțin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta și din nou George Călin, demis de către ministrul Vlad Alexandrescu joi, 21 aprilie, la solicitarea angajaților ONB care au protestat față de repunerea în funcție la Operă a unui management corupt.

Problemele au apărut în urma neînțelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg, și fosta conducere a instituției de cultură, dirijorii Tiberiu Soare și Vlad Conta.

O sinteză a conflictului de la Opera Națională București, cu părțile implicate în neînțelegeri, precum și solicitările lor, poate fi accesată la link-ul: http://goo.gl/8Xfn24

Mai jos, scrisoarea pe larg a lui Ion Caramitru adresată Guvernului României:

„Către Guvernul României, Domnului Prim-Ministru Dacian Julien Cioloș

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Vă înaintăm, alăturat, scrisoarea adresată domnului Vlad Alexandrescu de către membrii Senatului Uniunii Teatrale din România - UNITER, prin care îi cerem demisia pentru gravele și repetatele încălcări - inclusiv prin Ordinul ministrului Culturii nr. 279912015 - ale prevederilor Legii privind managementul instituțiilor publice de cultură.

Având în vedere aceste încălcări, refuzul ministrului Culturii de a-și modifica propriul ordin care adaugă la lege comportamentul discreționar și abuziv față de managerii unor instituții de cultură, situația conflictuală, fără precedent, pe care a creat-o și întreținut-o la Opera Națională din București, vă solicităm, public, stimate domnule prim-ministru, să îl demiteți pe domnul Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii din Cabinetul pe care, cu onoare, îl conduceți.

În numele Senatului,

Ion Caramitru,

Președinte al Uniunii Teatrale din România - UNITER”.

Pe de altă parte, scrisoarea adresată ministrului Vlad Alexandrescu de către membrii Senatului Uniunii Teatrale din România - UNITER punctează încălcările privind prevederile Legii managementului instituțiilor publice de cultură:

"Domnule Vlad Alexandrescu,

Prin tot ceea ce faceţi, în legătură cu managerii instituţiilor publice de cultură din subordinea ministerului, este evident că nu vreţi să reformaţi, ci să demolaţi!

Sunteţi într-o flagrantă contradicţie, prin tot ceea ce întreprindeţi, cu propriile dumneavoastră declaraţii! Astfel, chiar la începutul mandatului de ministru, în data de 6 ianuarie 2016, la Radio România Actualităţi, îi declaraţi jurnalistei Mihaela Helmis, printre altele, că: „Mi se parte foarte important ca managementul instituţiilor de cultură din subordinea Ministerului Culturii să fie predictibil, să vină cu proiecte durabile, cu viziune, să fie legitime şi să beneficieze de prestigiu şi autoritate în rândul angajaţilor şi în rândul publicului”.

Acţiunile dumneavoatră sunt într-o gravă contradicţie nu numai cu propriile declaraţii, ci şi cu Programul de Guvernare al Cabinetului din care, încă, faceţi parte, potrivit căruia Executivul îşi propune: „profesionalizarea administraţiei publice prin recrutare şi evaluare pe bază de competenţe şi performanţe”, „dezvoltarea şi implementarea unui sistem de management al performanţei personalului angajat în cadrul administraţiei publice”.

Domnule Vlad ALEXANDRESCU, argumentele conţinute în această scrisoare, dar, mai ales, acţiunile dumneavoastră, ilegale şi abuzive, care au generat şi vor genera bulversarea activităţii unora dintre cele mai importante instituţii publice de cultură, mă îndreptăţesc să vă cer, în acord cu membrii Senatului UNITER şi în numele acestora, demisia", se solicită în scrisoarea semnată de Senatul UNITER.

Printre semnatarii scrisorii deschise adresate Ministrului Culturii se numără actorii George Mihăiță, Ilinca Tomoroveanu, Virginiea Mirea, Ana Ciontea, regizorul Tompa Gabor, criticii de teatru Marina Constantinescu și Alice Georgescu sau scenograful Dragoș Buhagiar. Scrisoarea a fost trimisă și premierului Dacian Cioloș.

Documentul poate fi citit integral la link-ul: https://www.scribd.com/doc/310375587/Scrisoarea-UNITER-catre-ministrul-Culturii.12
Pagina a fost generata in 0.226 secunde