Iranul amenință cu denunțarea acordului nuclear în cazul impunerii de noi sancțiuni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul amenință cu denunțarea acordului nuclear în cazul impunerii de noi sancțiuni

Externe 15 August 2017 / 10:39 415 accesări

Iranul ar putea renunța rapid la acordul nuclear cu marile puteri dacă Statele Unite continuă politicile de "sancțiuni și coerciție", a declarat marți președintele iranian Hassan Rohani, transmite AFP. Încheiat în iulie 2015, acordul nuclear prevede ca Iranul să-și limiteze programul nuclear în scopuri civile în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor internaționale. "Experiența ratată a sancțiunilor și coerciției a adus administrațiile (americane) precedente la masa negocierilor. Dar dacă vor să revină la aceste metode, cu siguranță, într-un interval de timp foarte scurt — și nu vorbim despre săptămâni sau luni, ci de zile sau ore — vom reveni la situația (anterioară acordului) într-o manieră mult mai fermă", a declarat Rohani în parlament, într-un discurs televizat.

Rohani a apreciat totodată că omologul său american Donald Trump a dovedit lunii întregi că "nu este un bun partener". "În ultimele luni, lumea a fost martora faptului că Statele Unite, dincolo de faptul că și-au încălcat constant promisiunile referitoare la acordul nuclear, au ignorat în mai multe rânduri acordurile internaționale și le-au dovedit aliaților lor că nu sunt un bun partener", a acuzat președintele iranian. La jumătatea lunii iulie, administrația americană a impus noi sancțiuni juridice și financiare țintite împotriva persoanelor fizice și juridice iraniene având legătură cu programul nuclear, interzis printr-o rezoluție a ONU, și Gardienilor Revoluției.

Apoi, Congresul SUA a adoptat la finalul lunii iulie sancțiuni împotriva Iranului, acuzat că-și dezvoltă programul balistic, că încalcă drepturile omului și că susține grupări calificate drept teroriste de către Washington, cum este cazul Hezbollahului libanez.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.24 secunde