Iranul s-ar putea dota cu o bombă atomică peste un an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul s-ar putea dota cu o bombă atomică peste un an

Externe 07 Octombrie 2013 / 00:00 265 accesări

SUA şi Israelul fac des schimb de roluri când vine vorba despre Iran. După convorbirea telefonică istorică dintre preşedintele Obama şi cel iranian, Hassan Rohani, SUA păreau înclinate să accepte deschiderea climatului de negocieri, în timp ce Israelul continua discursul dur. Acum însă, liderul de la Casa Albă a reluat retorica cu iz de ultimatum. Preşedintele Obama a declarat că Iranul ar putea produce o bombă atomică peste an sau mai târziu, într-un interviu difuzat sâmbătă. În acest interviu acordat agenţiei americane de presă Associated Press (AP), Obama a apreciat că omologul său iranian, Hassan Rohani, a mizat pe credibilitatea sa pentru a iniţia un nou dialog cu SUA. „Rohani nu este singurul care decide, dar nici ultimul”, a recunoscut preşedintele american. Liderul de la Casa Albă a primit vizita premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care a ţinut un discurs şi la Adunarea Naţională a ONU. Acesta s-a remarcat prin declaraţii dure, din care a reieşit că ţara sa nu va lăsa Iranul să obţină arma nucleară, fiind pregătită să acţioneze singură dacă va fi nevoie. Însă, ieri, Benjamin Netanyahu a făcut un pas înapoi, declarând că sancţiunile impuse Iranului sunt pe cale să îşi atingă scopul, de a priva Iranul de capacităţile de îmbogăţire a uraniului. Cum era de aşteptat, a reiterat apelul de menţinere a sancţiunilor impuse Iranului.

Derapajele declaraţiilor din ultima vreme şi-au atins, din păcate, obiectivul. Ultima ofertă prezentată Iranului de marile puteri în cursul negocierilor nucleare nu mai este valabilă, a anunţat ministrul iranian al Agacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, solicitând „o nouă abordare”. Negocierile pe tema controversatului program nuclear iranian urmează să fie reluate pe 15 - 16 octombrie, la Geneva. Între timp, patru persoane au fost arestate sub acuzaţia că ar fi încercat să comită un sabotaj la un complex nuclear iranian. Informaţia a fost confirmată de Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică. „De ceva vreme, am descoperit activităţi în scopul comiterii unui act de sabotaj într-un complex nuclear. Le-am permis sabotorilor să continue activităţile pentru a obţine mai multe informaţii”, a declarat Salehi.

Iranul este suspectat de Israel şi de Occident că încearcă să fabrice arme atomice sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge însă acuzaţiile.12
Pagina a fost generata in 0.1268 secunde