Islamul se ridică împotriva DAESH

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un autocar cu imami va cutreiera Europa pentru a combate terorismul

Islamul se ridică împotriva DAESH

Externe 10 Iulie 2017 / 15:59 642 accesări

O iniţiativă extraordinară a adunat peste 50 de imami din întreaga Europă, patru musulmance, un scriitor evreu și câteva gărzi de corp, care vor călători împreună timp de o săptămână la bordul unui autocar ce îi va transporta în mai multe orașe europene care au un numitor comun - atentatele jihadiste, informează cotidianul spaniol „El Pais“. În toate aceste puncte, promotorii inițiativei intitulate „Marșul musulmanilor împotriva terorismului” - care a început sâmbătă la Paris și va ajunge în următoarele zile la Berlin, Bruxelles, Nisa, Toulouse și Paris - vor organiza rugăciuni și vor purta discuții cu personalități religioase și politice locale cu scopul de a reafirma că extremismul nu își are locul în islam. De altfel, toate opririle „autocarului imamilor” au o legătură directă cu atentatele comise în numele DAESH (Statul Islamic - n.r.). Autocarul a plecat de pe Champs-Élysées, locul în care la sfârșitul lui aprilie a fost ucis un polițist de un individ radicalizat, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale din Franța, și a ajuns la Berlin, unde duminică imamii au ținut o rugăciune și o ceremonie la Breitscheidplatz, unde în decembrie 2016 un extremist a intrat în plin cu un camion într-un grup de oameni care participau la un târg de Crăciun, ucigând 12 persoane. De aici, autocarul a plecat spre Bruxelles, unde două atentate jihadiste la metrou și la aeroport s-au soldat în martie 2016 cu 32 de morți. Apoi, autocarul va reveni în Franța, unde va trece prin mai multe orașe care au fost ținte ale atacurilor teroriste. Imamii se vor opri la Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia, unde în iulie 2016 doi jihadiști au ucis un preot, și la Toulouse, unde în 2012 trei copii și un adult au fost asasinați într-o școală evreiască. Autocarul se va întoarce apoi la Paris, unde imamii se vor ruga la sala de concerte Bataclan, unde la 13 noiembrie 2015 au fost ucise 89 de persoane, și la magazinul evreiesc Hyper Cacher, atacat în aceeași zi în care a avut loc și atacul jihadist de la revista „Charlie Hebdo“, în ianuarie 2015. În fine, punctul terminus va fi orașul Nisa, unde la 14 iulie 2016 un alt extremist jihadist a ucis 85 de oameni, după ce a intrat cu camionul în mulțimea care asista la focurile de artificii cu ocazia zilei naționale a Franței.

„Vom emite o fatwa împotriva DAESH“

„Îi vom denunța pe acești criminali asasini și, așa cum ei emit fatwa (edict religios musulman - n.r.), așa vom face și noi. Vom emite o fatwa împotriva DAESH (Statul Islamic - n.r.), împotriva barbarilor, împotriva acestor criminali și vom cere țărilor musulmane să nu-i mai recunoască drept musulmani”, a explicat Hassen Chalghoumi, imam al moscheei din Drancy, o suburbie a Parisului, organizator al marșului. „Vrem să arătăm că islamul se ridică împotriva asasinilor care se folosesc de Coran pentru a ucide oameni”, a declarat la rândul său scriitorul evreu Marek Halter, co-organizator al marșului. Atât Chalghoumi, cât și Halter au fost amenințați de SI, pentru criticile formulate la adresa terorismului extremist, și beneficiază de protecția mai multor gărzi de corp, care îi vor însoți pe tot parcursul desfășurării marșului.

Autobuzul în sine este un simbol puternic, comentează „El Pais“, care menționează că pe vehicul este scris în trei limbi - franceză, engleză și arabă - mesajul „Marșul musulmanilor împotriva terorismului”, iar participanții la marș sunt un grup eterogen: imami îmbrăcați în straie tradiționale, imami la costum și cravată, un evreu, mai multe femei - una poartă hijab, alta are părul neacoperit, este îmbrăcată într-o rochie strânsă pe corp și poartă pantofi cu toc. Iar din doi șoferi, unul este femeie. O imagine a unui islam care poate fi modern și compatibil - potrivit organizatorilor - cu valorile laice ale unei țări cum este Franța. Însă inițiativa nu a fost scutită de polemici. Marșul nu a primit niciun fel de sprijin din partea unora dintre cele mai puternice asociații musulmane din Franța.12
Pagina a fost generata in 0.2772 secunde