”Islamul stabilește reguli dintr-o altă lume în Europa”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Islamul stabilește reguli dintr-o altă lume în Europa”

Externe 16 Octombrie 2015 / 16:11 1914 accesări

”Islamul nu aparține spiritual Europei și stabilește reguli dintr-o altă lume”, susține premierul ungar, Viktor Orban, adeptul unei poziții dure în dosarul privind migrația, într-un interviu care va apărea sâmbătă în revista germană ”Focus”. ”Islamul nu a aparținut niciodată Europei, s-a autoinvitat”, a declarat Orban, justificând opoziția sa față de primirea de către UE a sute de mii de solicitanți de azil, veniți în majoritate din țări musulmane, prin ”dorința de a apăra valorile culturale europene”. Premierul ungar a recunoscut totuși că lucrătorii turci veniți să furnizeze forță de muncă economiei germane în anii 1960-1970, chiar dacă în majoritate de religie musulmană, aparțin istoriei Germaniei și, prin urmare, și a Europei.”Însă spiritual, Islamul nu aparține Europei. Este un corpus de reguli dintr-o altă lume”, a afirmat Orban, criticând faptul că nu are dreptul de a pune la îndoială, în fața germanilor sau a francezilor, posibilitatea unei societăți multiculturale. Șeful Guvernului de la Budapesta, care a spus întotdeauna despre imigranții care ajung zilnic cu miile în Europa că sunt simpli refugiați economici, consideră că ”nu toată lumea are dreptul la o viață în Germania sau în Ungaria, ci numai cei care au lucrat pentru asta”.Într-un interviu acordat la începutul lunii octombrie postului de radio ungar Kossuth, el a spus că imigranții sunt în proporție de peste 80% bărbați tineri, un grup care seamănă mai mult cu o armată decât cu refugiați. Numărul este contrazis de statisticile Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați și de UNICEF, conform cărora o treime dintre refugiați sunt femei și copii.Orban, a cărui țară a fost tranzitată de aproape 300.000 de imigranți de la începutul anului, a pledat la sfârșitul lunii septembrie, la ONU, pentru un sistem mondial de cote menit a împărți ”povara migratorie”.

POVARA MIGRATORIE Peste 600.000 de migranți și refugiați au ajuns în Europa, prin Marea Mediterană, în 2015 și mai mult de 3.100 au murit sau sunt dați dispăruți, a anunțat, vineri, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). În acest an, în total, peste 613.000 de migranți și refugiați au traversat Marea Mediterană: circa 34.720 au ajuns în Grecia și alți 137.000 în Italia, potrivit OIM.Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), majoritatea celor care au sosit sunt sirieni. În Grecia, sirienii reprezintă 69% dintre cei care au ajuns pe teritoriul său.Un purtător de cuvânt al UNHCR, Adrian Edwards, a declarat că luna octombrie a fost mai liniștită decât septembrie, cu excepția ultimelor două zile, odată cu sosirea în Grecia a circa 70 - 80 de bărci pe zi. Miercuri, 85 de nave au sosit pe insula greacă Lesbos, prima etapă în Europa a unei mari părți a imigranților care vin din Turcia.Creșterea numărului de ambarcațiuni ar putea fi rezultatul unei îmbunătățiri temporare a condițiilor meteo, în graba lor înainte de venirea iernii și a temerii că frontierele europene ar putea fi în curând închise, a explicat Edwards.La rândul său, un purtător de cuvânt al UNICEF, Christophe Boulierac, a subliniat faptul că ploaia și frigul reprezintă una dintre principalele provocări pentru migranți și refugiați, în special la sosirea lor în Balcani.În septembrie, între 4.000 și 6.000 de persoane au intrat în fiecare zi în Grecia, conform UNICEF, cu un număr-record de 9.000 de sosiri, pe 9 octombrie. Boulierac a atras atenția asupra necesității de a stabili o bază de date mai solidă privind copiii care sosesc în prezent în Europa.

IRONIE TURCEASCĂ Președintele islamo-conservator al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a ironizat vineri pe europeni, propuși la Premiul Nobel pentru Pace, pentru primirea a... numai 30.000 - 40.000 de refugiați și amintit că țara sa a primit 2,5 milioane de refugiați. ”Unii spun ”vom accepta 30.000 - 40.000 de refugiați” și apoi, dintr-un motiv care îmi scapă, sunt prezentați drept candidați la Premiul Nobel”, a declarat președintele turc, care nu a comentat planul de acțiune comun anunțat mai devreme de Bruxelles.După ce a afirmat că Germania își va deschide granițele în fața a 800.000 - un milion de solicitanți de azil, așteptați să sosească în acest an, Angela Merkel, cancelarul federal german, a fost prezentată anul acesta ca unul dintre favoriții la Premiul Nobel pentru Pace, atribuit în final Cvartetului pentru Dialog Național Tunisian.
Comisia Europeană a anunțat, în noaptea de joi spre vineri, că a convenit, în timpul unui summit al șefilor de stat și de guvern din UE care se desfășoară la Bruxelles, asupra unui plan de acțiune comun cu Turcia pentru primirea de imigranți.Acest plan prevede, potrivit Bruxelles-ului, noi discuții cu privire la candidatura Turciei pentru aderarea la UE, un acces facilitat la vize pentru cetățenii turci și ajutor financiar pentru această țară.La rândul său, Turcia va accepta să primească mai mulți refugiați și să întărească paza frontierelor și lupta împotriva rețelelor de traficanți, a precizat Comisia Europeană.Angela Merkel este așteptată duminică în Turcia, unde urmează să aibă consultări cu Erdogan pe marginea celei mai grave crize a imigranților cu care se confruntă Europa după al Doilea Război Mondial.

Citește și:

Migrant afgan împuşcat mortal în timp ce încerca să intre în Bulgaria

Turcia condiţionează acordul cu UE privind imigranţii de eliminarea vizelor

Merkel înăspreşte regulile pentru refugiaţi

Spânzurătoare pentru... Angela Merkel, la Dresda

Ospitalitatea întruchipată, Angela Merkel nu ar găzdui refugiaţi acasă

Taguri articol


12