Israelul a decis extinderea operaţiunilor terestre în Liban

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul a decis extinderea operaţiunilor terestre în Liban

Externe 02 August 2006 / 00:00 937 accesări

Israelul a lansat, ieri, noi raiduri aeriene asupra unor sate din sudul Libanului, deşi anunţase suspendarea timp de 48 de ore a acestui tip de operaţiuni. Aviaţia militară a bombardat localităţile Bayyada şi Mansureh, în timp ce artileria a vizat alte zone. Şi în zonele sudice au avut loc confruntări terestre. Statul evreu şi-a rezervat dreptul de a ataca miliţiile Hezbollah şi rampele de lansare a rachetelor, considerînd normală şi susţinerea forţelor de pe teren.

În cursul nopţii de luni spre marţi, Guvernul de la Ierusalim a respins posibilitatea încetării focului în următoarele zile şi a decis extinderea operaţiunilor terestre împotriva gherilelor Hezbollah pînă la desfăşurarea unei forţe internaţionale în sudul Libanului. Israelul ar putea însă elibera atît deţinuţi libanezi, cît şi palestinieni, în schimbul militarilor răpiţi. La presiunile Statelor Unite, statul evreu suspendase parţial, luni, pentru 48 de ore, raidurile aeriene în Liban, după atacul din localitatea Qana, în care au murit cel puţin 52 de persoane, între care 30 de copii. În timpul unei convorbiri telefonice cu premierul Tony Blair, Ehud Olmert a condiţionat încetarea focului de trimiterea unei forţe multinaţionale "eficiente" în sudul Libanului. Deşi supus presiunilor internaţionale, preşedintele Bush a exclus ideea unei încetări a focului, repetînd că ţara sa depune eforturi pentru instaurarea unei păci "durabile şi viabile" în Orientul Mijlociu.

Reprezentanţi ai comunităţii creştine din Liban acuză mişcarea Hezbollah că a montat lansatoare de rachete şi a adus copii în clădirea din Qana, cu scopul de a atrage o reacţie a aviaţiei israeliene din care să rezulte victime civile. Informaţiile au fost dezvăluite de site-ul Libanoscopie, aparţinînd comunităţii creştine din Liban şi care susţine mişcarea antisiriană 14 Martie. Fondată de mai multe partide politice de la Beirut în 2005, la exact o lună de la asasinarea fostului premier antisirian Rafic Hariri, Alianţa 14 Martie a militat pentru retragerea trupelor siriene din Liban. Site-ul antisirian a relatat că Hezbollah a pus la cale un plan care să aibă ca rezultat uciderea civililor libanezi în localitatea Qana, în încercarea de a obstrucţiona eforturile premierului Siniora de desfăşurare a armatei libaneze în sudul ţării şi de dezarmare a miliţillor şiite ce luptă împotriva Israelului. Autorii articolului precizează că Hezbollah a ales localitatea Qana "tocmai pentru era deja un simbol al masacrării civililor", după un incident similar petrecut în anul 1996. La 18 aprilie 1996, Israelul a atacat o bază a Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban, omorînd 106 civili ce se adăpostiseră acolo.

Premierul libanez Fuad Siniora a respins scuzele prezentate de Israel după bombardarea localităţii Qana. Cel puţin 598 de persoane au fost ucise în Liban, cu toate că ministrul Sănătăţii afirmă că ar fi vorba despre 750 de cadavre, luînd în considerare şi probabilele victime îngropate sub dărîmături. În rîndul israelienilor, numărul victimelor se ridică la 51 de persoane.

Încercările Uniunii Europene eşuează

Miniştrii Afacerilor Externe ai Uniunii Europene, reuniţi marţi, la Bruxelles, pentru a dezbate situaţia din Orientul Mijlociu, au renunţat să mai lanseze apelul de încetare imediată a focului în Liban, mai ales din cauza opoziţiei exprimate de Marea Britanie, care a pledat pentru expresia "încetarea imediată a ostilităţilor". Preşedinţia finlandeză în exerciţiu a Uniunii propusese textul unui apel de "încetare imediată a focului", dar expresia nu a întrunit votul unanim necesar, opunîndu-se autorităţile de la Londra, Berlin şi Haga. Cei 25 de miniştri au reţinut, în final, formula propusă de Luxemburg, ce include un apel la "încetarea imediată a ostilităţilor de către toate părţile, în vederea unei încetări a focului durabile".

Prelungirea mandatului pînă la 31 august

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a acceptat în unanimitate prelungirea cu o lună a mandatului Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban, formată din 2.000 de militari, termen suficient pentru discuţii în vederea creării unei forţe internaţionale în zonă. Naţiunile Unite intenţionează să trimită o forţă internaţională mai puternică în Libanul de Sud.

O reuniune a ţărilor ce ar putea contribui cu trupe la o eventuală forţă internaţională în Liban, programată să se desfăşoare, luni, la sediul Organizaţiei din New York, a fost amînată, pentru a se permite părţilor implicate să obţină un plus de informaţii în legătură cu intenţiile comunităţii internaţionale.

Siria sporeşte gradul de alertă

În discursul anual publicat cu ocazia aniversării fondării Armatei Arabe Siriene, preşedintele Bashar al-Assad, a cerut sporirea gradului de alertă, angajîndu-se totodată să nu renunţe la sprijinirea rezistenţei libaneze împotriva Israelului. Surse diplomatice de la Damasc au afirmat că armata siriană se află în alertă încă de la începutul campaniei israeliene din Liban. Preşedintele al-Assad a afirmat că războiul Israelului împotriva Libanului este o tentativă de reglare a conturilor cu gruparea Hezbollah, ale cărui acţiuni au determinat, în 2000, retragerea armatei israeliene din sudul Libanului, după 22 de ani de ocupaţie.

În ultimele trei săptămâni, Israelul a atacat ţinte din partea libaneză a graniţei dintre Liban şi Siria, dar nu a mai lansat nici un raid propriu-zis asupra Siriei din 2003, cînd a atacat obiective ale unei grupări palestiniene prosiriene, aflate în apropiere de Damasc. Armata israeliană, care dispune de forţe în zona Înălţimilor Golan, la numai 35 de kilometri de Damasc, a declarat în repetate rînduri că nu intenţionează să atace Siria.



12