Israelul extinde colonizarea?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul extinde colonizarea?

Externe 15 Martie 2016 / 19:55 445 accesări

Israel a confirmat marți că a luat în posesie 234 de hectare în Valea Iordanului din Cisiordania, un important ONG exprimându-și îngrijorarea privind o posibilă extindere a colonizării și o amplificare a tensiunilor cu palestinienii, relatează AFP, citată de Agerpres. Această luare în posesie este cea mai importantă de ani de zile în strategica Vale a Iordanului, care marchează frontiera cu Iordania în estul Cisiordaniei, potrivit organizației anti-colonizare Pacea Acum. COGAT, departament al Ministerului israelian al Apărării însărcinat cu coordonarea activităților israeliene în teritoriile palestiniene ocupate, a precizat că cele 234 de hectare au fost declarate terenuri ale statului Israel, confirmând informațiile deținute de Pacea Acum.

Decizia a intrat oficial în vigoare la 10 martie, a doua zi după vizita vicepreședintelui american, Joe Biden, a precizat ONG-ul Pacea Acum. Totuși, COGAT nu a confirmat informația. O astfel de decizie, dacă ar fi fost făcută publică în timpul vizitei vicepreședintelui american, ar fi putut provoca un nou schimb de replici israeliano-american, așa cum s-a întâmplat în martie 2010, când s-a anunțat un proiect de colonizare într-o perioadă în care Biden se afla în Israel. SUA consideră colonizarea, ilegală din punctul de vedere al dreptului internațional, un obstacol major pentru pace. Autoritățile israeliene nu au precizat pentru ce au luat în posesie acest teren.

În trecut, Israelul a justificat astfel de confiscări invocând legislația care permite luarea în posesie a terenurilor palestiniene rămase necultivate de prea mult timp. O parte din terenurile în cauză, situate în apropiere de Ierihon și de colonia israeliană Almog, este deja exploatată de agricultorii israelieni, a relatat presa israeliană în ianuarie, când proiectul de luare în posesie a fost evocat pentru prima dată. Confiscarea de terenuri și, pe scară mai largă, colonizarea sunt denunțate de palestinieni și de comunitatea internațională, pentru că afectează perspectivele viitorului stat palestinian și complică și mai mult procesul de pace.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2006 secunde