Istoria IML, singurul loc din România unde firmele de servicii funerare pot realiza incinerări

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Istoria IML, singurul loc din România unde firmele de servicii funerare pot realiza incinerări
Social 28 Noiembrie 2019 / 09:58 1642 accesări 1 comentariu

În prezent, în momentul în care o persoană moare, rudele acesteia au două opțiuni: fie o înmormântează, fie o incinerează. Chiar dacă a doua variantă nu este privită cu ochi buni de Biserică, întrucât se consideră că astfel s-ar distruge trupul și acesta nu s-ar mai întoarce în pământ, ea este perfect legală.

În cazul în care incinerarea a fost ultima dorință a defunctului sau dacă dumneavoastră stabiliți această variantă, trebuie să știți că singurul loc din România în care poate fi realizată procedura respectivă este Cimitirul Vitan Bârzești din Capitală.

Firma de servicii funerare va transporta mai întâi trupul neînsuflețit la Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici", situat în apropiere, pentru îmbălsămare, iar apoi la cimitirul respectiv, pentru incinerare. Pentru că este vorba despre două instituții cheie pentru orice firmă de servicii funerare, însă care sunt mai puțin cunoscute de publicul larg, în acest articol am decis să îți prezentăm istoria IML și a Cimitirului Vitan Bârzești.

Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici" (Șoseaua Vitan Bârzești, nr. 9-11)

Inaugurat în anul 1892, sub denumirea de Morga orașului, IML este prima instituție de acest tip din România și din lume. Institutul cu care colaborează casele de servicii funerare din București și nu numai a fost fondat de medicul legist Mina Minovici, al cărui nume îl poartă astăzi, în semn de omagiu. La inaugurare, au fost prezenți primarul Capitalei de la acea vreme, Pache Protopopescu, dar și Ministrul de justiție, Alexandru Marghiloman.

Șase ani mai târziu, Morga a devenit Institutul medico-legal, la cererea expresă a doctorului Minovici. Acesta dorea să inițieze o rețea națională de institute specializate în sectorul medicinei legale, prin izolarea serviciilor și personalului legist de sistemul de sănătate public și cel psihiatric. La vremea respectivă, IML cuprindea o sală de autopsie cu opt mese, o bibliotecă, un amfiteatru, săli de lucrări practice, dar și laboratoare de anatomie patologică, criminalistică, fotografie judiciară și un muzeu.

Cimitirul Vitan Bârzești (Strada Iuliu Hațieganu, nr. 1)

Acesta a fost inaugurat în 1994 și, începând din 2002, când Crematoriul Cenușa din Parcul Tineretului a fost închis, a devenit singurul loc din România unde firmele de servicii funerare mai pot realiza incinerări. Pentru a atinge temperatura optimă de ardere a cadavrelor, 1.000 de grade Celsius, cuptoarele sunt încinse cu ajutorul a 40 de metri cubi de gaz metan. În două ore, trupul neînsuflețit se transformă în cenușă și oase calcinate, acesta din urmă trebuind mărunțite.

În noiembrie 2011, Consiliul General al Municipiului București a venit în ajutorul Crematoriului, dar și al firmelor de servicii funerare, prin alocarea sumei de 1,3 milioane de euro pentru înlocuirea unuia dintre cuptoarele de la Vitan Bârzești. Cele existente erau în funcțiune încă din anul 1987 și nu mai făceau față cerințelor, mai ales după anul 2002, când s-a închis celălalt crematoriu din București.

Crematoriul Vitan Bârzești dispune de o sală comună, unde sunt depuse urnele cu cenușa celor incinerați, înainte de a fi transportate la cimitir de către firma de servicii funerare sau acasă, de rude. De-a lungul timpului, aici au fost incinerate numeroase personalități, precum Silviu Brucan, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Andrei Gheorghe și Zina Dumitrescu.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1542 secunde