Jakiw Palij, ultimul nazist deportat în Germania, a murit la 95 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jakiw Palij, ultimul nazist deportat în Germania, a murit la 95 de ani

Externe 11 Ianuarie 2019 / 12:46 312 accesări

BERLIN –Jakiw Palij, fostul gardian de lagăr de concentrare, care a trăit o viață liniștită în New York City timp de zeci de ani, până când trecutul său a fost dezvăluit și a fost deportat în Germania anul trecut, a murit. Avea 95 de ani.

Ziarele Frankfurter Allgemeine Zeitung și Westfaelische Nachrichten au citat în mod independent oficialii germani spunând că Palij a murit miercuri într-o casă de îngrijire din orașul Ahlen.

Ambasadorul american Richard Grenell, care a făcut lobby pentru Germania să îl preia pe Palij, a declarat că a fost informat despre deces.

"Ar fi fost suparator pentru multi americani daca ar fi murit in SUA, pe care mulți au considerat-o o evadare confortabila", a declarat Grenell pentru The Associated Press.

Palij a fost ultimul deportat nazist din Statele Unite, care a fost luat de la domiciliul său din Queens pe o targă și trimis cu un avion în Germania.

"Un om rău a murit. Cred că este un lucru pozitiv", a declarat Rabbi Zev Meir Friedman, care a organizat proteste la casa lui Palij.

Dov Hikind, un vechi legiuitor din New York care a luptat pentru deportarea lui Palij, a declarat că moartea sa aduce "o alinare supraviețuitorilor Holocaustului".

De când analiștii americani l-au acuzat pentru prima dată pe Palij că a mințit despre trecutul său nazist, a fost nevoie de 25 de ani pentru scoaterea lui din Statele Unite, în ciuda presiunii politice și a protestelor frecvente din fața casei sale. El nu a fost judecat în Germania și a petrecut ultimele luni într-o casa de îngrijire medicală.

"În timp ce cazul său a fost întotdeauna o cursă împotriva timpului, cea mai tristă parte este aceea că Palij a supraviețuit victimelor crimelor sale oribile, șapte decenii", a declarat Jon Drimmer, fostul director adjunct al biroului Departamentului de Justiție al SUA, care l-a găsit pe Palij și a urmărit deportarea .

Palij, un etnic ucrainean născut într-o parte a Poloniei, care este acum teritoriu ucrainin, a intrat în S.U.A. în 1949, în baza Legii Persoanelor Dislocate, o lege menită să ajute refugiații din Europa de după război.

El a spus oficialilor imigrației că a lucrat în timpul războiului într-o pădure și o fermă din Polonia ocupată de naziști, precum și într-o altă fermă din Germania și, în cele din urmă, într-o fabrică de tapițerie germană.

Palij a spus că nu a servit niciodată în armată. În realitate, Departamentul de Justiție al SUA a spus că a jucat un rol esențial în programul nazist de exterminare a evreilor în calitate de gardian la tabăra de instruire Trawniki, la sud-est de Lublin, în Polonia ocupată de Germania.

Când anchetatorii au bătut la ușa sa în 1993, el le-a spus: "N-aș fi primit viza dacă aș spune adevărul. Toată lumea a mințit".

(sursa: Associated Press -Michael Sisak, Randy Herschaft,Frank Jordans)

Taguri articol
NazitDecesJakiw palijGermaniaHolocaustSUAGardianLagăr


Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2347 secunde