Jandarmeria Română trebuie să-i prezinte ministrului de Interne un raport complet

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După incidentele de la Marșul pentru Basarabia

Jandarmeria Română trebuie să-i prezinte ministrului de Interne un raport complet

Eveniment 23 Octombrie 2016 / 07:27 689 accesări

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, care au condus la reținerea celor cinci participanți la Marșul pentru Basarabia, potrivit MAI.

"Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia măsuri în situația în care au fost săvârșite abuzuri în timpul intervenției jandarmilor. Jandarmii au primit dispoziție să nu intervină în derularea

manifestației din Piața Universității, decât pentru a asigura protecția participanților și fluidizarea traficului din zonă", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne remis sâmbătă.

Manifestanții care au ridicat baricada la Piața Universității din București precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României și reprezentanții partidelor politice își vor asuma clar că vor susține o Declarație de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României și că vor trata Unirea ca proiect de țară cu toți pașii concreți aferenți acestui proiect național. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formațiuni politice din România anunțat de unioniști, este duminică, ora 14:00.

"O parte dintre aceștia au ales să revină în Piața Universității, având în vedere că nu mai este un protest autorizat, dar jandarmii le asigură acestora prezența atâta timp cât nu escaladează, cât nu ocupă căi de comunicații și binențeles atâta timp cât respectă indicațiile jandarmilor. S-a luat legătura cu reprezentanții Primăriei , nu se acceptă amplasarea de corturi deoarece este domeniu public și nu putem să transformăm domeniul public în alte spații. Li se va recomanda să ridice binențeles acele corturi, în permanență noi avem un dialog cu aceștia, prin echipele noastre de dialog. Până acum, au fost înțelegători", a declarat Mihai Vornicu, ofițer de relații publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.

În urma incidentelor de la marș, patru protestatari au fost amendați cu câte 3.000 de lei.

"În apropiere de Piața Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forțând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog alate la fața locului, s-a discutat cu aceștia, li s-a explicat calea legală, aceștia nu au înțeles, după care s-a acționat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanților și conduse la secțiile de poliție. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secției 4 Poliție pentru a li se stabili identitatea și a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceștia au fost sancționate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acționat legal", a mai precizat Vornicu.

Momentan la nivelul Jandarmeriei nu a fost deschisă o anchetă privind posibile violențe ale jandarmilor.

"La finalul fiecărei misiuni, în cazul în care colegi de-ai mei au filmări operative și se poate observa faptul că jandarmii au greșit sau au intervenit ilegal, se vor analiza aceste aspecte și se vor lua măsurile de rigoare. În acest moment, nu există o anchetă în curs deoarece nu sunt informații că jandarmii au acționat ilegal", a mai spus Mihai Vornicu.

Manifestarea a fost organizată de Platforma Unionistă "Acțiunea 2012", pentru al cincilea an consecutiv.12