Japonia deschide o stație radar în apropierea insulelor disputate cu China

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Japonia deschide o stație radar în apropierea insulelor disputate cu China

28 Martie 2016 / 10:15 998 accesări

Autorităţile japoneze au pus în funcţiune luni, în Marea Chinei de Est, o staţie radar - cu statutul de post permanent de culegere de informaţii -, în apropiere de Taiwan şi un arhipelag ce face obiectul unei vechi dispute teritoriale cu China, riscând să irite Beijingul, relatează Reuters online.

Noua bază a Forţelor pentru autoapărare (armata japoneză) de pe Insula Yonaguni se află în vestul extrem al unui grup de insule japoneze din Marea Chinei de Est, situat la aproximativ 150 de kilometri sud de aceste insule disputate pe care japonezii la numesc Senkaku, iar chinezii Diaoyu.

China provoacă îngrijorări vecinilor săi şi Occidentului prin revendicarea aproape întregii Mări a Chinei de Sud, în care există revendicări multiple din partea Filipinelor, Vietnamului, Malaysiei, Taiwanului şi sultanatului Brunei. Japonia este implicată de mult timp într-o dispută teritoriqală cu China cu privire la insule din Marea Chinei de Est.

"Până ieri (duminică) nu exista nicio unitate de observare de coastă la vest de Insula Okinawa. Era un gol pe care aveam nevoie să-l umplem", a declarat luni Daigo Shiomitsu, un locotenent-colonel din cadrul Forelor de autoapărare terestre, comandantul noii baze de pe Insula Yonaguni.

"Asta înseamnă că putem supraveghea teritoriul din jurul Japoniei şi răspunde tuturor situaţiilor", a adăugat el.

Shiomitsu a asistat luni la o ceremonie în această bază, alături de aproximativ 160 de militari şi 50 de demnitari. Lucrări de construcţie erau nefinalizate la unele clădiri, cu ziduri albe şi acoperişuri de ţiglă roşie, în stilul tradiţional de pe Okinawa.

Insula, cu o suprafaţă de aproximativ 30 de kilometri pătraţi, este locuită de aproximativ 1.500 de persoane, care cresc vite şi cultivă trestie de zahăr. Contingentul din cadrul Forţelor de autoapărare şi membrii familiilor acestora vor creşte populaţia insulei cu aproape o cincime.

"Această staţie radar va irita China", declară Nozomu Yoshitomi, un profesor de la Universitatea Nihon şi totodată un general-maior în retragere din cadrul Forţelor de autoapărare.

"În afară de interceptări, instalaţia poate fi folosită ca bază pentru operaţiuni militare în regiune", a adăugat el.

Această mobilizare este ultima dintr-o serie de măsuri de consolidare a armatei în arhipelag, situat la aproximativ 1.400 de kilometri de principalele insule japoneze.

Decidenţi politici declarau anul trecut pentru Reuters că ea face parte dintr-o strategie vizând să ţină China la distanţă de Pacificul de Vest, în contextul în care Beijingul îşi extinde controlul în Marea Chinei de Sud.

Toshi Yoshihara, un profesor la U.S. Naval War College, afirmă că Insula Yonaguni se află în apropierea a două potenţiale "butoaie cu pulbere" din Asia - Taiwanul şi Insulele Senkaku/Diaoyu.

"O reţea de instalaţii radar care se întrepătrund de-a lungul arhipelagului ar consolida capacitatea Japoniei de a monitoriza Marea Chinei de Est", a subliniat el.

Insula Yonaguni se află la doar 100 de kilometri est de Taiwan, în apropierea unei controversate zone militare de identificare aeriană, instituită de China în 2013.

În următorii cinci ani, Japonia urmează să crească efectivul Forţelor de autoapărare în Marea Chinei de Est cu aproape o cincime - la aproximativ 10.000 de oameni -, inclusiv prin instalarea unor baterii de rachete, prin care autorităţile de la Tokyo intenţionează să ridice o adevărată "perdea defensivă" de-a lungul arhipelagului.

Nave chineze trimise către est urmează să traverseze această adevărată "barieră" pentru a ajunge în Pacificul de Vest. Beijingul are nevoie de acest acces atât ca rută de aprovizionare către restul oceanelor, cât şi pentru a-şi afirma puterea navală.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1693 secunde