Jean Rochefort, un gentleman al cinematografiei franceze, a decedat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jean Rochefort, un gentleman al cinematografiei franceze, a decedat

Monden 09 Octombrie 2017 / 18:25 969 accesări

Jean Rochefort, unul dintre cei mai populari actori din cinematografia franceză, decedat în noaptea de duminică spre luni la vârsta de 87 de ani, a fost un artist eclectic, pudic și pasionat de profesia lui, întruchipând conceptul de gentleman "a la francaise", informează AFP. Cu mustățile sale supradimensionate și cu un aer de seducător pus pe șotii, Jean Rochefort va rămâne în memoria spectatorilor una dintre marile personalități ale celei de-a șaptea arte din Franța, grație timbrului său unic, grav și penetrant, imediat identificabil, după modelul altor artiști legendari francezi, precum Jean-Louis Trintignant și Philippe Noiret. "Aparțin patrimoniului. Există jambonul de Bayonne, Noiret (Jean-Pierre Noiret, n.r.), Marielle și eu", obișnuia să glumească Jean Rochefort, care a jucat în peste 150 de filme. Deși și-a construit reputația jucând în special în comedii, în care a interpretat adeseori rolurile unor personaje care glumeau păstrând mereu o notă de seriozitate, Jean Rochefort a fost un actor unic, dificil de introdus într-o categorie, grație unui aer în același timp convențional și "nebunesc", după cum spunea regizorul Patrice Leconte, cu care a colaborat la multe lungmetraje. A jucat în toate registrele: libertinul cinic ("Que la fete commence", de Bertrand Tavernier), flegmaticul valet englez ("Les tribulations d'un chinois en Chine", de Philippe de Broca), farmacistul laș ("Courage, fuyons", de Yves Robert), tatăl de familie adulterin ("Un Elephant ca trompe enormement", de Yves Robert), soțul fericit ("Le mari de la coiffeuse", de Patrice Leconte), comandantul de marină ("Le Crabe Tambour", de Pierre Schoendoerffer).

A jucat în filme de autor sau pentru marele public, de valori uneori inegale. În 1987, în "Tandem", de Patrice Leconte, în care a interpretat într-o manieră amară un prezentator radio solitar, a demonstrat că putea să exceleze și în registrul dramatic. Îndelungata sa carieră a fost încununată cu trei premii Cesar ale cinematografiei franceze, pentru rolurile interpretate în filmele "Que la fete commence", în 1976, "Le Crabe-Tambour", în 1978, și un premiu Cesar onorific, în 1999.

Născut pe 29 aprilie 1930 la Paris într-o familie burgheză, Jean Rochefort a avut o copilărie mai degrabă plictisitoare, petrecută în mare parte în orașul Nantes. "Dumnezeule, cât de mult m-am plictisit când eram copil!", mărturisea starul francez. Pasiunea lui pentru teatru i s-a relevat prin intermediul transmisiunilor de teatru radiofonic. După ce a urmat școala de teatru de pe strada Blanche din Paris, a intrat la Conservator și a debutat în compania Grenier-Hussenot.

Pe scenă, și-a construit un anumit renume jucând alături de Delphine Seyrig și de Claude Regy. Avea aproape 30 de ani atunci când și-a început cariera în cinematografie. Plecat în URSS, s-a căsătorit și a rămas acolo timp de un an.

La revenirea sa în Franța, a jucat în serialul "Angelique", regizat de Bernard Borderie. În anii 1970, a devenit actorul preferat al regizorului Yves Robert ("Le grand blond avec une chaussure noire", "Le retour du grand blond", "Un elephant ca trompe enormement", "Nous irons tous au paradis") și a dobândit statutul de vedetă. A fost și preferatul lui Patrice Leconte, în pofida unei prime colaborări catastrofale, în 1975. "La fel cum Jean-Pierre Leaud era un Truffaut tânăr, la fel Rochefort este versiunea mea la bătrânețe", spunea Patrice Leconte pentru cotidianul L'Express.

Jean Rochefort a colaborat și cu alți mari regizori, precum Michel Audiard, Pierre Salvadori, Alain Cavalier, francis Veber, Robert Altman.

În 2015, la vârsta de 85 de ani, a interpretat în filmul "Floride", de Philippe Le Guay, alături de Sandrine Kiberlain, un fost industriaș afectat de confuzii și pierderi de memorie. A fost cântecul lui de lebădă, întrucât starul francez a anunțat, imediat după acest film, că a decis să își încheie cariera. "Nu vreau să fac un film de groază, așa că mai bine mă opresc", declara Jean Rochefort, glumind, într-un interviu pentru Europe 1.

Acest fapt nu l-a împiedicat să înregistreze însă cu regularitate pentru France 5 emisiunea "Boloss des belles lettres", în care a interpretat rolul unei opere din patrimoniul literar ce era relatată în limbajul străzii.

În viața privată, Jean Rochefort, refractar la statutul de "star", era pasionat de cai. A concurat în competiții hipice și deținea o herghelie în Yvelines, unde a locuit până la vârsta de 80 de ani. Afectat de depresie, psihiatrul său i-a recomandat să renunțe la viața la țară. "Plecat la 30 de ani din Paris, m-am întors aici la vârsta de 80 de ani", spunea Jean Rochefort, amuzat, combinând ca de obicei umorul cu seriozitatea.

După ce a avut cinci copii cu trei femei (Alexandra Moscwa, Nicole Garcia și Francoise Vidal), Jean Rochefort regreta că a fost "un tată rău", acaparat de cariera sa.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2513 secunde