Jihadiștii din SI sunt atacați în ultimele poziții ocupate la Sirt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jihadiștii din SI sunt atacați în ultimele poziții ocupate la Sirt

04 Septembrie 2016 / 07:03 332 accesări

Forțele guvernului libian de uniune națională (GNA) au lansat sâmbătă o nouă ofensivă împotriva ultimului bastion al grupării Stat Islamic (SI) la Sirt, oraș care a fost principalul fief al jihadiștilor în această țară, relatează AFP.

Cucerirea în întregime a localității Sirt de către forțele pro-GNA, care au beneficiat de ajutorul loviturilor aeriene americane, ar reprezenta o înfrângere serioasă pentru gruparea jihadistă, deja în dificultate în teritoriile pe care le controlează în Siria și Irak.

Operațiunea militară pentru eliberarea orașului, situat pe malul Mării Mediterane la aproximativ 450 de kilometri est de capitala Tripoli, a fost lansată în mai de forțele GNA, executivul recunoscut de comunitatea internațională.

Forțele pro-GNA au pătruns în oraș la 9 iunie, dar ofensiva lor a fost încetinită de lunetiști, mine și mașini capcană pregătite de jihadiști.

De la 1 august, ajutate de loviturile americane, au eliberat de sub controlul jihadiștilor numeroase cartiere, printre care sediul central al SI ai cărui combatanți s-au retras în ultimele zile într-o zonă de la malul mării.

"Luptele au început. Forțele noastre atacă ultimele poziții ale Daech" (acronimul arab la SI) în cartierul Nr. 3, a declarat un luptător pro-GNA.

"Forțele noastre avansează în interiorul ultimelor puncte de rezistență unde se ascund ultimii combatanți ai Daech în cartierul Nr. 3 și au preluat controlul mai multor poziții", a confirmat pe Facebook centrul de presă al forțelor fidele GNA, care a precizat că acestea au mai dejucat un atentat sinucigaș cu o mașină capcană.

Forțele GNA au utilizat tancuri și artilerie grea pentru a-i elimina pe lunetiștii SI ascunși în clădiri, înainte de a continua înaintarea pe jos, a constatat un fotoreporter al agenției France Presse aflat la Sirt.

El a văzut ambulanțe părăsind orașul în direcția Misrata, un oraș situat la jumătatea drumului între Sirt și Tripoli.

Luptele de sâmbătă au făcut cel puțin șapte morți și 30 de răniți în rândul pro-GNA, potrivit unui comunicat al forțelor guvernamentale.

Acestea au anunțat săptămâna trecută lansarea "ultimei bătălii" pentru a elibera integral orașul Sirt.

De la începutul ofensivei asupra localității pe 12 mai, peste 400 de combatanți guvernamentali și-au pierdut viața, iar aproximativ 2.500 au fost răniți. Bilanțul uman în rândul SI nu este cunoscut, mai scrie AFP.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1817 secunde