Judecătorul din dosarul „Grădinița groazei” a fost recuzat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Judecătorul din dosarul „Grădinița groazei” a fost recuzat

Eveniment 14 Noiembrie 2016 / 11:40 2242 accesări

Judecătorul Bogdan Alexandru Arhip

Judecătorul Bogdan Alexandru Arhip

Controversatul judecător constănțean Bogdan Alexandru Arhip, cel care a stârnit reacții dure după ce a cerut ca micuții maltratați de educatoarele de la grădinița "Micul Regat" să fie aduși cu mandat la instanță, a fost recuzat. A fost a treia solicitare de acest gen formulată de avocații familiilor care s-au opus de la bun început deciziei magistratului Arhip de a-i chema pe copii la instanță pentru a povesti coșmarul prin care au trecut, cu toate că imaginile înregistrate de camerele de supraveghere arată foarte clar faptul că cei mici au fost într-adevăr loviți. Primele două cereri au fost respinse, însă cea de-a treia a fost admisă de un complet al Judecătoriei Constanța. "Este o hotărâre normală cea luată de Judecătoria Constanța. Având în vedere demersurile făcute de noi împotriva judecătorului, după ce acesta a hotărât aducerea copiilor cu mandat la instanță pentru audieri, care s-au soldat cu cercetarea sa disciplinară, este limpede faptul că obiectivitatea lui fusese afectată. Urmează ca un nou judecător să fie repartizat aleatoriu. Având în vedere faptul că cererea de recuzare a fost admisă, nu mai luăm în calcul o solicitare de strămutare a dosarului", a declarat, pentru "Telegraf", Ștefan Dumitru Roman, avocatul unuia dintre copii.

Reamintim că, la jumătatea lunii august, avocații copiilor maltratați de educatoarele de la grădinița „Micul Regat" au înaintat la Curtea de Apel Constanța o cerere de strămutare a procesului de la Judecătoria Constanța. Magistrații au respins, însă, cererea. După deciziile aprig contestate pe care le-a luat în acest dosar, Bogdan Alexandru Arhip a ajuns să fie cercetat de Inspecția Judiciară. „La data de 12.07.2016, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a apariției în mass-media a mai multor articole referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut opiniei publice sub numele „Grădinița groazei“, aflat pe rolul Judecătoriei Constanța. După finalizarea verificărilor prealabile, inspectorii judiciari au dispus începerea cercetării disciplinare“, se arată într-o informare a Inspecției Judiciare. Inspecția a stabilit că judecătorul Arhip a comis două abateri disciplinare în dosar. Acțiunea a fost înaintată Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

La Judecătoria Constanţa a avut loc, vineri, o nouă înfăţişare în dosarul grădiniţei “Micul Regat" şi, din nou, copiii citaţi ca martori cu mandat nu au fost prezenţi în sala de judecată. Deşi jandarmii i-au căutat la domicilii, nici aceştia şi nici părinţii lor nu au fost de găsit. Scandalul monstru de la „Micul Regat“ a izbucnit după ce unul dintre părinţii copiilor maltrataţi a intrat, întâmplător, în posesia imaginilor cu abuzurile petrecute în Centru. Unii micuţi au ajuns acasă plini de vânătăi. Mai mult, copiii primeau vin înainte de culcare, iar când se trezeau, li se dădea cafea. De asemenea, la ora de somn, erau loviţi ca să adoarmă.12