Jurnalişti puşi sub acuzare, după ce ar fi obţinut documente de stat secrete

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jurnalişti puşi sub acuzare, după ce ar fi obţinut documente de stat secrete

Externe 09 Iulie 2018 / 11:34 657 accesări

Doi jurnalişti au fost arestaţi în luna decembrie 2017 la Yangon pentru presupusa deţinere de documente secrete referitoare la situaţia din statul Rakhine, unde o operaţiune de reprimare brutală din partea armatei a forţat 700.000 de membri ai comunităţii musulmane Rohingya să-şi părăsească locuinţele. Un tribunal din Myanmar i-a pus sub acuzare, luni, pe cei doi jurnalişti ai agenţiei de presă britanice Reuters pentru obţinerea de documente de stat secrete, după şase luni de audieri preliminare în acest caz, transmit agenţiile de presă internaţionale. Judecătorul Ye Lwin i-a pus sub acuzare pe reporterii Wa Lone (32 de ani) şi Kyaw Soe Oo (28 de ani) pentru încălcarea legii privind secretul oficial, act normativ care datează din perioada colonială a ţării şi care prevede o pedeapsă de cel mult 14 ani de închisoare. Acuzaţii au pledat nevinovat şi au declarat în faţa judecătorilor că au ''respectat etica jurnalistică''.La ieşirea din sala de judecată, Wa Lone a declarat că el şi Kyaw Soe Oo nu au comis nicio infracţiune şi că îşi vor dovedi nevinovăţia în instanţă. ''Vom veni în faţa judecătorilor. Nu ne vom retrage şi nu vom renunţa'', a spus el, potrivit Agerpres.

Redactorul-şef al Reuters, Stephen J. Adler, a declarat că agenţia de presă britanică este ''profund dezamăgită'' de decizia tribunalului birman şi a calificat drept ''nefondate'' acuzaţiile la adresa celor doi jurnalişti. ''Aceşti jurnalişti ai Reuters îşi făceau meseria într-o manieră independentă şi imparţială şi nu există fapte sau dovezi care să sugereze că au făcut ceva greşit sau că au încălcat legea. Decizia de astăzi pune grave semne de întrebare asupra angajamentului Myanmarului faţă de libertatea presei şi statul de drept'', a subliniat Adler, informează Agerpres

Avocaţii apărării au cerut săptămâna trecută clasarea acestui caz, susţinând că cei doi reporteri au făcut obiectul unei înscenări din partea poliţiei şi că procurorii nu au reuşit să furnizeze probe suficiente în sprijinul capetelor de acuzare, potrivit Agerpres.

În Myanmar au fost arestaţi 11 jurnalişti în cursul anului trecut, ceea ce a făcut ca Aung San Suu Kyi să devină ţinta criticilor internaţionale pentru atitudinea faţă de libertatea presei după ce partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie, a preluat puterea, în 2016.



12