Kim Jong-un a ordonat trupelor nord-coreene să intre în stare de război

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se-ngroașă gluma

Kim Jong-un a ordonat trupelor nord-coreene să intre în stare de război

22 August 2015 / 00:00 627 accesări

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a ordonat, vineri, trupelor sale să intre în stare de război, Phenianul avertizând cu privire la operaţiuni militare, la o zi după un schimb de focuri peste graniţa intercoreeană, relatează Associated Press. Potrivit sursei citate, comandanţii militari au fost mobilizaţi de urgenţă pentru operaţiuni de atacare a unităţilor de război psihologic sud-coreene, dacă Sudul nu încetează să le folosească.

Seulul a anunţat joi că armata nord-coreeană a lansat rachete peste zona demilitarizată, după ameninţări privind atacarea megafoanelor de la frontiera sud-coreeană care, după o pauză de 11 ani, au reînceput să difuzeze mesaje de propagandă împotriva Phenianului. Coreea de Nord, care neagă că a deschis focul spre sud, a informat ulterior că obuze sud-coreene au aterizat lângă patru posturi militare, fără a provoca răniţi. De asemenea, nicio persoană nu a fost rănită în sud, dar sute de oameni au fost evacuaţi din oraşe de frontieră. Difuzarea propagandei împotriva Phenianului a reînceput după ce Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că a amplasat mine de teren care au rănit grav doi soldaţi sud-coreeni, la începutul lunii. Regimul autoritar nord-coreean, care şi-a reluat, de asemenea, difuzarea de mesaje propagandistice, este extrem de sensibil la orice critici la adresa Guvernului condus de Kim Jong-un, a cărui familie se află la putere din 1948, când s-a înfiinţat Coreea de Nord. Coreea de Nord a lansat întâi un proiectil, cel mai probabil cu o armă antiaeriană, care a aterizat într-un oraş de frontieră sud-coreean, a precizat Seulul. După aproximativ 20 de minute, alte câteva proiectile au căzut în partea sudică a zonei demilitarizate dintre cele două state coreene. Armata sud-coreeană a răspuns lansând zeci de proiectile de artilerie cu calibrul de 155 de milimetri. Schimbul de focuri s-a oprit, dar armata nord-coreeană a avertizat ulterior că va întreprinde noi acţiuni militare, dacă Seulul nu îşi retrage megafoanele în 48 de ore.

Armata sud-coreeană a avertizat vineri că Phenianul trebuie să se abţină de la acţiuni pripite, în caz contrar riscând o pedeapsă puternică, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap. Coreea de Sud a ridicat nivelul de pregătire a armatei la maxim, iar purtătorul de cuvânt al șefilor de Stat Major, Jeon Ha-kyu, a declarat că Seulul este pregătit să respingă orice provocare. Oficiali din domeniul apărării au precizat că Seulul va continua difuzarea mesajelor de propagandă în pofida ameninţărilor. Schimbul de focuri a avut loc în contextul unui alt eveniment care provoacă tensiuni între cele două țări vecine. Zeci de mii de soldaţi sud-coreeni şi americani au demarat, luni, un exerciţiu militar la scară largă, în cursul căruia simulează un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o declaraţie de război şi a ameninţat cu o reacţie militară puternică. Exerciţiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apărării a precizat că va dura până la 28 august, este în mare parte simulat pe computer, dar tot implică participarea a 50.000 de soldaţi sud-coreeni şi a 3.000 de militari americani. La Washington, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că SUA sunt îngrijorate de atacul lansat de Coreea de Nord asupra Coreei de Sud şi monitorizează atent situaţia.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.8986 secunde