Kovesi, Coldea și Maior, chemați să dea explicații în Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisie de anchetă

Kovesi, Coldea și Maior, chemați să dea explicații în Parlament

Politică 20 Aprilie 2017 / 16:23 803 accesări
Au pus umărul fostul general SRI Florian Coldea şi șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, alături de fostul director SRI George Maior la victoria lui Băsescu la prezidențialele din 2009? (sursa foto: recentnews.ro)

Au pus umărul fostul general SRI Florian Coldea şi șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, alături de fostul director SRI George Maior la victoria lui Băsescu la prezidențialele din 2009? (sursa foto: recentnews.ro)

O bombă a explodat, joi, în Parlament. Birourile permanente reunite au decis înfiinţarea unei comisii de anchetă privind fraudarea alegerilor din 2009, dar proiectul de hotărâre va fi supus votului plenului miercurea viitoare. Decizia de a constitui această comisie a fost luată cu scandal, deoarece partidele din Opoziție s-au opus inițiativei. La audieri ar urma să fie chemaţi șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul general SRI Florian Coldea şi fostul director SRI George Maior. „Au fost observaţii din partea PNL, USR și PMP, care au spus că Parlamentul nu ar avea dreptul să investigheze sau să cerceteze aceste aspecte care au apărut deja în media”, a precizat Dragnea. El a arătat că Parlamentul are tot dreptul să cerceteze, potrivit prevederilor constituţionale, orice fel de temă. „Apărând aceste informaţii în spaţiul public, Parlamentul nu poate să nu ia act de aşa ceva şi să încerce să aducă la iveală adevărul sau măcar o parte din el, cu speranţa că măcar o parte din toţi cei care vor fi chemaţi la comisie vor veni şi, dacă vor veni, vor spune tot ceea ce ştiu”, a arătat Dragnea. El a subliniat faptul că obiectivul principal al acestei Comisii constă în a cerceta dacă anumite persoane sau instituţii s-au implicat într-un mod nelegal sau fără să aibă competenţe legale atât în desfăşurarea alegerilor, în organizarea lor, cât şi în influenţarea rezultatului final. Potrivit proiectului de hotărâre, comisia va avea următoarea titulatură: „Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial”.

AU FOST FRAUDATE ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN 2009?

Amintim că, în urmă cu câteva zile, jurnalistul Dan Andronic dezvăluia că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul general SRI Florian Coldea şi fostul director SRI George Maior au lăsat să înțeleagă faptul că cei trei ar fi pus umărul la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Jurnalistul a povestit, în „Evenimentul Zilei“, despre o întâlnire care a avut loc chiar în noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor, acasă la Gabriel Oprea, pe atunci un susţinător al lui Băsescu. La şedinţa secretă au participat actuala şefă a DNA, pe atunci procuror general al României, şi fostul prim-adjunct al SRI. Cu toţii se preocupau ca Băsescu să obţină un nou mandat, susţine Andronic. El îşi aminteşte că a fost printre primii care au aflat scorul obţinut de Băsescu. Dezvălurile făcute de Andronic au atras atrenția politicenilor, care au spus că Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea şi George Maior vor fi audiaţi în cadrul unei comisii parlamentare. Președintele PSD, Liviu Dragnea, care a venit cu ideea înființării comisiei care să ancheteze alegerile prezidențiale din 2009, a declarat că ar vrea să conducă ancheta, dar că trebuie să verifice dacă poziția pe care o ocupă în momentul de față îi permite acest lucru. Comisia va fi înființată cel mai probabil săptămâna viitoare.12
Pagina a fost generata in 0.2517 secunde