Kovesi, la întoarcerea în ţară: Decizia privind procurorul-şef european va fi politică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Kovesi, la întoarcerea în ţară: Decizia privind procurorul-şef european va fi politică

Justiție 27 Februarie 2019 / 17:23 912 accesări

Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri, la revenirea în ţară de la Bruxelles, că decizia privind procurorul-şef european va fi una politică, urmare a unor negocieri şi că a mers ca profesionist să candideze, neavând susţinerea Guvernului român.

"Eu aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi aştept decizia decidenţilor europeni. M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror, profesionist, nu am avut spriijinul Guvernului de la Bucureşti, nici nu l-am cerut, nici nu l-am aşteptat şi nici nu îl aştept", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la revenirea în ţară.

Fostul procuror-şef DNA a reiterat ideea potrivit căreia decizia de numire a unui procuror-şef european va fi una politică.

"Sunt onorată că am trecut prima în urma interviului susţinut în comisia tehnică, sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să aşteptăm decizia care se va lua de către politicieni, va fi o decizie politică, în urma unor negocieri între Consiliu şi Parlamentul European. Ceea ce a depins de mine eu am făcut. Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut", a completat Kovesi.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi - 26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) - 22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania) - 1 vot.

Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert - 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Următoarele etape vor fi decise în Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie.

Preşedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a anunţat că va transmite o scrisoare către şeful Conferinţei preşedinteţilor pentru a îi anunţa rezultatul, iar pe baza mandatului Conferinţei preşedinţilor va începe negocierile cu Consiliul UE pentru un acord cu privire la candidatul pentru şefia Parchetului European.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.



12