Kovesi poate fi chemată la audieri în Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Război total în Camera Deputaților

Kovesi poate fi chemată la audieri în Parlament

Va spune oare șefa DNA ce a făcut acasă la Gabriel Oprea în noaptea prezidențialelor din 2009?
Politică 09 Mai 2017 / 17:53 523 accesări
Dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, nu se va prezenta în Parlament, la comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009, s-ar putea trezi cu dosar penal

Dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, nu se va prezenta în Parlament, la comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009, s-ar putea trezi cu dosar penal

A fost un război total, marți, în plenul Camerei Deputaților. Combatanții au fost PSD și ALDE, pe de o parte, respectiv USR și PNL, pe de altă parte. Totul a plecat de la intenția coaliției de guvernare de a modifica Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, astfel încât persoanele chemate la audieri în Parlament să fie obligate să participe la lucrările unei comisii. Modificarea era necesară pentru a putea fi invitați în Parlament șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, fostul director al SRI George Maior, fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea şi fostul vicepremier Gabriel Oprea, pentru a da explicații dacă au fost implicaţi în procesul electoral din 2009, când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte. Discuțiile dintre cele două părți pe marginea modificării regulamentului activităţilor comune ale celor două Camere ale Parlamentului au fost atât de intense încât s-au lăsat cu jigniri, gesturi obscene și proteste. Protagoniști au fost deputaţii Nicolae Bacalbaşa (PSD) şi Corneliu Bichineţ (PMP), care au susţinut discursuri violente.

DOSAR PENAL PENTRU CINE NU SE PREZINTĂ LA COMISIE

În ciuda scandalului, propunerea de a modifica Regulamentul a trecut cu 171 de voturi „pentru“, 98 „împotrivă“ şi o abţinere. Potrivit prevederilor, comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administraţiei publice şi poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară. În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare ale instituţiei respective, sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, mai prevede proiectul de hotărâre de modificare a Regulamentului. În ceea ce privește înființarea comisiei de anchetă, o decizie va fi luată joi, 11 mai.

PNL ȘI USR, FRONT COMUN ÎN JURUL LUI KOVESI

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii vor ataca la Curtea Constituțională toate încercările PSD de a modifica Regulamentul și Statutul, ea afirmând că magistraţii nu pot fi obligaţi să se prezinte la audierile comisiilor de anchetă. „Aceste trei modificări legislative făcute peste noapte de către alianţa de guvernare PSD - ALDE au unicul scop de a crea un cadru aşa-zis legal pentru desfăşurarea comisiei de anchetă cu privire la alegerile din anul 2009”, a declarat Turcan, pe Facebook. Ea a adăugat că PSD continuă să dea lovitură după lovitură atât Justiţiei, cât şi Parlamentului. Amintim că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, şi președintele Senatului, Calin Popescu-Tăriceanu, au propus înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a clarifica aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. Propunerea celor doi a venit după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic în „Evenimentul zilei“. Potrivit acestuia, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, fostul director al SRI George Maior, Florian Coldea şi Gabriel Oprea au fost implicaţi în procesul electoral din 2009, când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte.

Taguri articol


12