Kovesi, scoasă din joc strategic pe modelul Coldea? Se mută la Sibiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dosarul „Sufrageria” se amână! Cadou de plecare de la CSM

Kovesi, scoasă din joc strategic pe modelul Coldea? Se mută la Sibiu

Justiție 11 Iulie 2018 / 16:59 720 accesări

Miercuri urma să aflăm în ce conjuctură, pe ce funcţie şi unde anume va funcţiona de acum înainte celebra fostă şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Şi am aflat! Potrivit unui comunicat, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis că Laura Codruţa Kovesi îşi va continua activitatea în calitate de procuror la DIICOT Sibiu. Potrivit deciziei CSM, Kovesi este încadrată la DIICOT Sibiu începând cu data de 9 iulie. „Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât continuarea activităţii la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul teritorial Sibiu, a doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi, ca urmare a revocării sale din funcţia de procuror-şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, începând cu data emiterii decretului preşedintelui României, respectiv 09.07.2018”, se arată în hotărârea CSM. Practic, aceasta se întoarce acasă, deoarece înainte de a fi numită în 2006 în funcţia de procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi a activat la DIICOT Sibiu.

A durat ceva până a înţeles că trebuie să plece, mai precis, toată perioada amânării lui Iohannis, pe motivul ridicol că are nevoie de timp pentru a lectura decizia CCR. La fel ca şi în cazul lui Coldea, personajul a fost tras pe linie moartă pentru a nu mai face valuri şi pentru a nu se simţi ameninţat, deoarece poate fi periculos.

Kovesi a anunţat luni, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a sa din funcţia de procuror-şef al DNA, că nu va mai lucra în Direcţia Naţională Anticorupţie, dar va rămâne procuror. "De astăzi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror", a spus Kovesi. Asta înseamnă, pe cale de consecinţă că Kovesi trebuie să renunţe la şofer, la casa dată de stat şi la salariul uriaş pe care l-a încasat din 2006 până acum.

CSM O IARTĂ ŞI O AMÂNĂ Ca un cadou de despărţire, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a amânat miercuri pentru 25 iulie luarea unei decizii în cazul acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în urma refuzului acesteia de a se prezenta la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009, au precizat oficiali din CSM. Reamintim că, pe 18 aprilie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat o acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi pentru că a încălcat dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale prin refuzul de a se prezenta la acea comisie.

Potrivit IJ, acţiunea disciplinară a fost exercitată pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004. "În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul-şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului României - Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei", arăta, la acea dată, IJ. De asemenea, IJ preciza că, prin poziţia publică a Laurei Kovesi, manifestată ulterior deciziei Curţii Constituţionale, au fost afectate onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat cu consecinţa încălcării dispoziţiilor articolelor 4 alin. (1) şi 90 din Legea nr. 303/2004, art. 104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, precum şi ale articolelor 7, 17, 18 şi 20 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Încă o cercetare disciplinară

Fostul procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi este cercetată disciplinar de Inspecţia Judiciară într-un caz referitor la divulgare de date din dosare aflate în curs de soluţionare, au confirmat miercuri oficiali ai IJ, arată agerpres.ro. Potrivit acestora, este vorba de o sesizare din oficiu a IJ, în contexul emiterii unui comunicat de către DNA în 12 februarie 2018, în conţinutul căruia ar fi fost divulgate date din dosare aflate în curs de soluţionare. Oficialii IJ au precizat că în acest caz a fost începută cercetarea disciplinară.



12