La 14 noiembrie 2022 este aniversată Ziua Dobrogei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La 14 noiembrie 2022 este aniversată Ziua Dobrogei

Eveniment 14 Noiembrie 2022 / 09:12 2179 accesări

Legea privind instituirea Zilei Dobrogei a fost adoptată la 19 noiembrie 2013 de Senat, la 9 septembrie 2015 a fost votată de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, iar în 6 octombrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial.

O serie de evenimente specifice sunt organizate, pentru marcarea Zilei Dobrogei, de către Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa, prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa ''Teodor T. Burada''.

La 14 noiembrie 2022, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ''Jean Constantin'' găzduieşte expoziţia ''Dobrogea în culorile toamnei - expoziţie de pictură, fotografie şi design vestimentar'', potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Constanţa. Totodată, vizitatorii vor putea admira lucrările realizate în cadrul proiectului cultural artistic Tabăra de pictură KREATOR ART, la care au participat cursanţi ai claselor de pictură, fotografie şi design vestimentar.

De asemenea, cu ocazia vernisajului expoziţiei ''Datina 100 de ediţii'' pot fi răsfoite numere vechi ale Revistei din anii 1990, cu sprijinul Bibliotecii Judeţene, precum şi numere actuale ale acestei publicaţii cu tiraj lunar, editată sub egida Centrului Cultural Judeţean Constanţa ''Teodor T. Burada''.

Ziua Dobrogei este marcată, în acest an, şi la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, la Acvariu este găzduită expoziţia foto realizată de elevi din diferite unităţi şcolare, iar la Microrezervaţie şi Păsări exotice are loc o prezentare a cailor - Echitaţie de agrement, potrivit site-ului Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

---------------------

Ziua Dobrogei se sărbătorește, în fiecare an, la data de 14 noiembrie, pentru a consemna restabilirea, în anul 1878, a autorității statului român asupra acestei provincii istorice românești.

Revenirea Dobrogei la Patria-Mamă, în urma Războiului de Independență din anii 1877-1878, poate fi considerată ca fiind cel de-al doilea element principal al procesului de coagulare a unității de stat a românilor după Unirea Principatelor, din anul 1859.

În data de19 noiembrie 2013a fost adoptat de Senat proiectul de lege privind instituirea Zilei Dobrogei, iar la 9 septembrie 2015 documentul a fost votat de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. Deşi semnaseră, la 4 aprilie 1877, o convenţie cu România, reprezentanţii ruşi nu au acceptat, iniţial, o participare directă a armatei române pe frontul din Balcani. Pe fondul desfăşurării ostilităţilor militare la Plevna, când al doilea asalt al trupelor ruse a fost înfrânt, marele duce Nicolae a trimis o telegramă prinţului Carol al României, în care a cerut ajutorul trupelor române.

România a obţinut, după încheierea conflictului, în cadrul Congresului Internaţional de la Berlin (1/13 iunie-1/13 iulie 1878), recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea în cadrul graniţelor naţionale a Dobrogei, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor. La 14 noiembrie 1878, autorităţile române au preluat, oficial, administraţia Dobrogei, potrivit volumului "Istoria României în date" (2003).

Unirea Dobrogei cu teritoriul naţional reprezenta, după unirea Moldovei cu Ţara Românească din anul 1859, o nouă şi importantă etapă în cadrul procesului de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces definitivat prin Marea Unire din 1918.



Ştiri recomandate

12