La 81 de ani, elevul marelui acuarelist Constantin Găvenea expune la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La 81 de ani, elevul marelui acuarelist Constantin Găvenea expune la Constanța

Cultură 04 Mai 2016 / 19:00 3165 accesări

Pasionat de călătorii, arhitectul constănțean Ion Bârlădeanu, născut în Delta Dunării, dar stabilit în orașul de la malul Mării Negre după absolvirea Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, nu pleacă de acasă fără caietul de schițe și acuarele. Îi place să facă schițe la fața locului și să le înnobileze prin culoare. Anul trecut, la împlinirea a 80 de ani, a deschis prima sa expoziție personală la București, iar de această dată a ales Muzeul de Artă pentru o a doua expoziție.

Peisaje, mesteceni, monumente reprezentative din Constanța - nu lipsesc Cazinoul, dar nici cel de-al doilea local al Primăriei Constanța, astăzi sediu al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie -, din împrejurimi, dar și din alte locuri din țară și de peste hotare, din Florența și Roma, se regăsesc în acuarelele arhitectului Ion Bârlădeanu, care l-a avut mentor pe unul dintre cei mai mari acuareliști români, tulceanul Constantin Găvenea (1911-1994).

„Prima expoziție personală am avut-o anul trecut, la București, la împlinirea a 80 de ani. Multe dintre lucrări le-am dăruit, pe altele nu le-am expus atunci, dar le prezint acum. Acuarelele prespun o tehnică spontană și nu îmi reușesc întotdeauna. Nu lucrez acasă, în atelier, deoarece nu-mi iese nimic. Așa m-am învățat din facultate, lucrez la fața locului”, a declarat Ion Bârlădeanu, miercuri seară, cu prilejul vernisajului de la Muzeul de Artă.

„Învățătorul Găvenea, care mi-a fost profesor de desen la Liceul „Spiru Haret” din Tulcea, este, din punctul meu de vedere, cel mai bun acuarelist din țară”, a adăugat arhitectul.

ACUARELE ȘI MĂNĂSTIRI

Ion Bârlădeanu este hotărât ca de acum înainte să dedice mai mult timp acuarelei, deoarece din acest an este „mai mult pensionar”, ceea ce presupune că nu a renunțat definitiv la arhitectură, ocupându-se în acest timp de ridicarea schitului de la Periprava, situat pe locul fostului lagăr de muncă forțată. A mai proiectat și alte lăcașuri de cult, precum mănăstirile Lipnița, Dumbrăveni, Mircea Vodă.

ÎNSEMNĂRI DE CĂLĂTORIE ÎN CULOARE

„Ion Bârlădeanu debutează la 81 de ani cu o expoziție personală la Constanța, deși a participat la foarte multe expoziții colective ale arhitecților, care se organizau odinioară la galeriile de artă aproape anual. Anul trecut, cu prilejul împlinirii celor 80 de ani, Ordinul Arhitecților din București i-a făcut o expoziție în Capitală. Arhitecții sunt deopotrivă oameni tehnici, dar și artiști vizuali. S-au format cu deprinderi tehnice, dar au ochiul format ca și plasticienii: gândesc prin intermediul culorii, al formelor, al proporțiilor. Toate aceste aspecte se regăsesc și în lucrările lui Ion Bârlădeanu, care, din zona Deltei fiind, a avut și un mentor, în persoana lui Constantin Găvenea, unul dintre cei mai importanți acuareliști ai țării, care i-a fost exemplu, pe care l-a cunoscut și ale cărui sfaturi le-a urmat de-a lungul timpului”, a subliniat directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

„Expoziția cuprinde însemnări de călătorie spontane, făcute cu dăruire și talent. Este o expoziție frumoasă, însă doar o expoziție de etapă, deoarece am certitudinea că va mai realiza și alte manifestări cu caracter personal, dar înainte va participa la expoziția arhitecților planificată, în luna noiembrie, la Muzeul de Artă”, a conchis dr. Doina Păuleanu.



12