La Londra, dezbaterile privind imigranţii degenerează în "isterie"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un număr de 427.095 de lucrători din opt state est-europene au primit permisiunea să muncească în Marea Britanie, începînd din mai 2004 pînă la sfîrşitul lunii iunie anul acesta, a precizat, ieri, Guvernul de la Londra. Marea Britanie a fost unul din cele trei state membre ale Uniunii Europene, alături de Suedia şi Irlanda, care au permis accesul nelimitat al muncitorilor din statele est-europene care au aderat la Uniunea Europeană în 2004. Numărul lucrătorilor care au venit în Marea Britanie a depăşit cu mult aşteptările Guvernului.

La Londra, dezbaterile privind imigranţii degenerează în "isterie"

Externe 23 August 2006 / 00:00 821 accesări

Cîteva institute au avertizat că dezbaterile pe tema imigranţilor din estul Europei degenerează într-o "isterie", ca urmare a articolelor şi a declaraţiilor politice din ultimele săptămîni privind ameninţarea pe care o reprezintă aceştia, relatează "The Independent", în ediţia electronică de ieri. Experţii au atras atenţia că argumentele opozanţilor accesului liber al muncitorilor români şi bulgari în Marea Britanie se bazează pe ignoranţă şi prejudecăţi, deşi Guvernul britanic a precizat că nu a luat o decizie în această privinţă. Serviciul independent pentru Consiliere în privinţa Imigraţiei (IAS) a condamnat "comentariile prost informate" despre afluxul de forţă de lucru, pe care l-a comparat cu "isteria" care a marcat aderarea Poloniei şi a altor ţări la Uniunea Europeană, în 2004.

Unii oameni de afaceri rămîn susţinători ai muncitorilor est-europeni, Sir Digby Jones, fostul director general al Confederaţiei Industriei Britanice, apreciind că polonezii au adus o contribuţie majoră la economia britanică. "Nu poţi să-i învinovăţeşti pe imigranţi dacă sînt pregătiţi să lucreze în schimbul unor salarii care, deşi nouă ni se par mici, sînt mult mai mari decît în ţările lor. Ei vin aici cu educaţia şi calificările pe care propria noastră forţă de muncă se pare că nu ni le mai poate oferi", a declarat Jones.

Statisticile britanice privind imigraţia ar putea alimenta dezbaterile despre români

Statisticile date publicităţii, ieri, de Ministerul de Interne de la Londra, ar putea alimenta dezbaterile privind eventuala limitare a numărului de imigranţi pe teritoriul Marii Britanii, după aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Ministrul britanic al Comerţului, Alistair Darling, a afirmat că fenomenul imigraţiei va fi "controlat adecvat", comentariile sale fiind interpretate ca sugerînd adoptarea unei politici diferite. Colin Yeo, avocat în cadrul Serviciului pentru Consiliere în privinţa Imigraţiei, a declarat însă că "există un motiv economic foarte puternic pentru a permite accesul muncitorilor străini", argumentînd că aceştia lucrează în domenii pe care angajaţii britanici nu le-ar accepta. Miniştrii ar putea replica însă că Marea Britanie nu se mai confruntă cu acelaşi deficit de calificări ca în 2004, iar numărul şomerilor creşte.

Potrivit statisticilor publicate de Ministerul britanic de Interne, 427.000 de imigranţi, care au solicitat permise de muncă, au ajuns în Marea Britanie, începînd din 2004. Cifrele nu includ liber-profesioniştii, dintre care mulţi lucrează în domeniul contrucţiilor. Estimările iniţiale anunţau un număr anual cuprins intre 5.000 şi 13.000 de cereri de drept de muncă provenind de la cetăţenii noilor state membre ale Uniunii Europene. Guvernul de la Londra va decide care va fi regimul juridic de care vor beneficia muncitorii români şi bulgari. "Ultimile statistici demonstrează că muncitorii veniţi în Marea Britanie din noile state membre ale Uniunii au un efect pozitiv asupra ţării, compensînd lipsa de pregătire sau de forţă de muncă în anumite sectoare ale economiei", a declarat ministrul britanic de Interne.

Taguri articol


12