La Mulți Ani, România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
97 de ani de la Marea Unire

La Mulți Ani, România!

Administrație 30 Noiembrie 2015 / 17:17 3437 accesări

La parada militară din Capitală vor participa peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice

La parada militară din Capitală vor participa peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice

În urmă cu 97 de ani, pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 100.000 de români din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Regatul Român strigau într-un singur glas: „Unire”. Şi unire a fost. Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare, în fața a 1.228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate românești. Au fost prezente toate păturile sociale din toate ramurile de activitate. Însă ceea ce dădea Adunării înfățișarea unui mare plebiscit popular era afluența poporului. Din toate unghiurile țărilor române, cei ce vorbeau aceeași limbă au sosit la Alba Iulia cu trenul, cu căruțele, călare ori pe jos, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte și cu table indicatoare a comunelor ori a ținuturilor. Au fost peste o sută de mii de oameni în acea zi de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pentru a fi de față la semnarea celui mai măreț act al istoriei românilor. În timp ce mulțimea imensă se aduna pe Câmpul lui Horea, în sala Cazinei militare, delegații țineau adunarea în care lua ființă România cea Mare. După adoptarea acestui act istoric, cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia aprobau cu aclamații hotărârea de unire a Transilvaniei cu România, care consfințea procesul de făurire a statului național unitar român, început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat cu alipirea Dobrogei în 1878, unirea Basarabiei cu România în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.

PARADĂ Acel moment de la 1 Decembrie ne-a definit pe noi ca nație și a fost sărbătorit în fiecare an cu mare entuziasm, după Revoluția din decembrie 1989, când 1 Decembrie a devenit Ziua Națională a României. Deși are o mare însemnătate pentru români, sentimentul de bucurie din acest an este umbrit de evenimentele tragice din urmă cu o lună, de la clubul „Colectiv“. În această idee, anumite festivități au fost anulate. Printre ele se numără și recepţia tradiţională de la Palatul Cotroceni. Chiar și în aceste condiții, autoritățile au pregătit mai multe acțiuni dedicate zilei de 1 Decembrie. Evenimentele cele mai ample dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale vor fi în Capitală, unde bucureştenii, și nu numai, vor putea urmări o impresionantă paradă militară. Este pentru al doilea an consecutiv când defilarea de Ziua Naţională din București are loc în Piaţa Constituţiei, şi nu la Arcul de Triumf, așa cum eram obișnuiți. Cum Arcul de Triumf este în reabilitare, sărbătoarea a fost mutată pe bulevardul care trece prin fața Palatului Parlamentului. La impresionantul eveniment ce va începe, marți, la ora 11.00, vor participa peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice. Lor li se vor alătura detaşamente din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, SUA şi Turcia. De asemenea, la eveniment va defila și un detaşament de militari răniţi în operaţiunile din Afganistan şi Irak.

În cinci zone din Constanța, cu fasole şi cârnați

Evenimente similare de 1 Decembrie vor avea loc și în principalele orașe din județul Constanța. În municipiul reședință de județ, activitățile sunt coordonate de Prefectura Constanța. De la ora 10.00, pe platoul din fața Prefecturii se va desfășura parada militară. Ziua Națională a României va fi sărbătorită prin ceremonii militare și religioase. De asemenea, Primăria îi invită pe constănțeni la petreceri în aer liber. Acestea se vor ține în mai multe locații din oraș, iar oamenii vor primi fasole cu cârnați, vin și băuturi răcoritoare. Nu vor lipsi nici programele artistice. Picnicurile încep de la ora 11, în mai multe locații din municipiu: Far - zona fântână arteziană; zona CET - pavilion de vară pentru pensionari; Parc Tomis II; Parc Tăbăcărie - interior Țara Piticilor; Casa de Cultură - pavilion de vară pentru pensionari.



12