Lansarea cărții scriitorului Stanislaw Lem, Ciberiada, la Biblioteca Județeană Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lansarea cărții scriitorului Stanislaw Lem, Ciberiada, la Biblioteca Județeană Constanța

Cultură 07 Iunie 2022 / 18:18 611 accesări

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman" Constanța,în colaborare cuInstitutul Polonez din BucureștișiEditura Curtea Veche Publishing, organizeazăMiercuri, 8 iunie 2022, ora 17:00,vernisajul expozițieiBestiarul lui Lem ilustrat de Mrozși laora 18:00,înAula Bibliotecii, lansarea cărții scriitoruluiStanislaw Lem,Ciberiada(Curtea Veche Publishing, 2021),în prezența traducătoareiIoana Diaconu-Mureșan, aKatarzynei Zalaszewska, Coordonatoare de Proiecte la Institutul Polonez și a prof. univ. dr. habil.Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene.

Aflat pe primul raft al romanelor științifico-fantastice din literatura universală, cartea polonezuluiStanislaw Lema fost ecranizată de două ori, o dată de către renumitul regizor rus,Andrei Tarkovski, în 1972, cu numeleSolarisși de către regizorul americanSteven Soderbergh,cu același nume, în 2002. Prima ecranizare a rămas un reper esențial în filmul de artă și pentru că regizorul sesiza și miza metafizică a romanului, care depășea cu mult cadrul convențiilor de gen.

Deși avem o poveste cu roboți, cu inteligență artificială extrem de avansată, omenescul, cu toate vulnerabilitățile lui, este prezent peste tot, contaminează tot, inclusiv inanimatul. Romanul lui Lem este o uluitor de complexă parabolă științifico-fantastică despre condiția umană, despre idealul său prometeic-faustic al omului de a-l concura pe Dumnezeu întru Creație și Cunoaștere.

Lansarea va fi urmată de un dialog al prezentatorilor cu publicul și de o sesiune de autografe.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1622 secunde