Laptele, consumat zilnic, poate preveni artrita

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Laptele, consumat zilnic, poate preveni artrita
Social 01 Ianuarie 2006 / 00:00 517 accesări 0 comentarii

Femeile care beau zilnic un pahar cu lapte degresat sau cu conţinut redus de grăsimi prezintă un risc mai scăzut de artrită, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani. Cercetătorii de la Universitatea din Boston au descoperit că laptele, consumat zilnic, reduce gravitatea osteoartritei la nivelul genunchiului, însă acest efect a fost constatat numai în cazul femeilor. În acelaşi timp, consumul zilnic de brânză agrava această problemă, iar iaurtul nu avea niciun efect, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

Osteoartrita este o boală degenerativă, care provoacă inflamarea dureroasă a articulaţiilor mâinilor, şoldurilor şi genunchilor. Este cea mai frecventă afecţiune articulară, mai des întâlnită în cazul femeilor decât al bărbaţilor şi peste un milion de adulţi sunt nevoiţi să meargă la medic în fiecare an din cauza acestei boli. Atunci când doctorii evaluează severitatea osteoartritei, aceştia utilizează imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura spaţiul existent între articulaţii. Îngustarea spaţiului dintre articulaţii indică subţierea cartilajului, fapt care agravează osteoartrita. La experiment au participat 888 de bărbaţi şi 1.260 de femei cu artrită a genunchiului, care au mers la controale periodice într-un interval de până la patru ani. Astfel, pentru femeile care nu au băut deloc lapte, spaţiul între încheieturi era, în medie, de 0,38 milimetri, iar pentru cele care au băut cel puţin şapte pahare de lapte pe săptămână, acesta a fost semnificativ mai redus, de, în medie, 0,26 milimetri. În cazul bărbaţilor, consumul de lapte a îmbunătăţit sănătatea articulară a genunchilor doar dacă s-a făcut în cantităţi considerabile. Acesta a mai spus că nu se ştie exact de ce laptele are rezultate mai bune în cazul femeilor, însă a adăugat că acest fenomen ar putea avea legătură cu creşterea nivelului de calciu şi cu faptul că acest aliment, ca parte a unei diete sănătoase, contribuie la combaterea obezităţii.

Loading...

Adaugă comentariul tău





NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.



Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1767 secunde