Lăsaţi de izbelişte de părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru a preveni eventualele tragedii provocate de şederile îndelungate ale părinţilor în străinătate, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a căutat o modalitate de protejare a copiilor rămaşi singuri acasă. Astfel, românii care plecă la muncă în străinătate sînt obligaţi să demonstreze că au în grija cui să-şi lase micuţii

Lăsaţi de izbelişte de părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Social 03 Iunie 2006 / 00:00 3255 accesări

În ultimii ani, mai mulţi copii au avut de suferit de pe urma plecării părinţilor la muncă în străinătate. Simţindu-se abandonaţi, unii s-au îmbolnăvit, iar alţii şi-au pus capăt zilelor. Încă de anul trecut, cînd s-a înregistrat primul caz de suicid a unui minor rămas singur acasă cu fraţii mai mici, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) caută o modalitate de protejare a acestora.

Singura variantă găsită a fost o modificare legislativă. Astfel, începînd din a doua jumătate a acestui an, românii plecaţi la muncă în străinătate cu contracte înregistrate la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă şi au în ţară minori în întreţinere, sînt obligaţi să demonstreze că au în grija cui să-i lase. Mai exact, înainte de a părăsi ţara aceştia au obligaţia să informeze primăria sau serviciile publice de asistenţă socială despre situaţia copiilor care rămîn acasă. Actul normativ prevede că, pe lîngă celelalte documente cerute cetăţenilor români trimişi să lucreze în străinătate, este necesar şi un act oficial, furnizat de Serviciul Public pentru Asistenţă Specială sau de către primar, care să certifice că tutorii au anunţat autorităţile asupra faptului că doresc să lucreze în afara ţării. Modificarea legislativă a fost justificată de guvernanţi prin faptul că minorii ai căror părinţi au contracte de muncă în străinătate reprezintă o categorie expusă riscurilor care conduc, de cele mai multe ori, la încălcarea şi nerespectarea drepturilor copilului. Potrivit şefului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait, o astfel de garanţie este necesară pentru ca, şi în lipsa părinţilor, minorii să crească în condiţii normale, beneficiind de toate drepturile ce le sînt garantate prin lege.

„În Constanţa, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), la sfîrşitul primului trimestru al anului 2006 erau înregistraţi 912 de copiii proveniţi din 618 familii, în care ambii părinţi au plecat să muncească în străinătate”, a declarat purtătorul de cuvînt al DGASPC, Mihaela Ristea. Dintre aceştia, 693 copii sînt lăsaţi în îngrijire la rude mai îndepărtate, 176 se află în centre de plasament sau în grija asistenţilor maternali, iar alţi 43 necesită luarea de măsuri de protecţie.



12