Lăsați în pace pensia privată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mesajul Băncii Mondiale

Lăsați în pace pensia privată!

Economie 06 Iunie 2018 / 16:49 621 accesări

BM subliniază că Pilonul II ajută la dezvoltarea pieței de capital

BM subliniază că Pilonul II ajută la dezvoltarea pieței de capital

Tatiana Proskuryakova (Banca Mondială): „Dacă Pilonul II nu e stricat, nu-l reparați! De ce să reformezi un sistem care merge bine?“

Tatiana Proskuryakova (Banca Mondială): „Dacă Pilonul II nu e stricat, nu-l reparați! De ce să reformezi un sistem care merge bine?“

Pilonul II de pensii din România merge bine şi nu există niciun motiv pentru reformarea acestuia, a declarat, miercuri, Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale (BM) - „Dacă nu este stricat, nu-l reparaţi! De ce să reformezi un sistem care merge bine? Sunt alte lucruri care trebuie reparate, dar nu este cazul să reformaţi ceva ce pare că merge bine. Existenţa Pilonului II este benefică şi pentru dezvoltarea pieţelor financiare, întrucât fondurile de pensii investesc în aceste sectoare“. Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că nu va fi suspendată contribuţia la Pilonul II de pensii, dar că, în urma unei discuţii cu factorii implicaţi, la finalul lui iunie - începutul lui iulie, va fi prezentat un proiect nou în domeniu, care ar putea face contribuția opțională. Pe de altă parte, marți, președintele Consiliului IMM, Florin Jianu, a spus că planul Guvernului va deschide o cutie a Pandorei pentru economia naţională, în care statul naţionalizează banii privaţi ai unor oameni, iar un jucător străin care analizează varianta unei investiţii în România se va teme că statul îi poate naţionaliza oricând fondurile - „Pilonul II de pensii investeşte fondurile în numele participanţilor, astfel încât activele să aducă randamente. Activele, împreună cu randamentul investiţional, sunt returnate participanţilor la vârsta pensionării sub formă de pensie, completând veniturile din pensia de stat. De asemenea, dreptul la pensia privată se moşteneşte, în caz de deces. Acest model este uzual în majoritatea ţărilor dezvoltate şi reprezintă principala formă de asigurare a unui trai decent la pensionare în multe dintre acestea. Este vital ca Pilonul II să completeze Pilonul I de pensii, care se bazează pe un sistem de transfer al contribuţiilor actualilor angajaţi către actualii pensionari, sistem care este susceptibil riscului demografic“.



12