Laureata Premiului Nobel pentru Pace rămâne fără cetăţenia de onoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Laureata Premiului Nobel pentru Pace rămâne fără cetăţenia de onoare

Externe 04 Octombrie 2018 / 18:08 470 accesări

Senatul canadian a votat, marţi, pentru retragerea cetăţeniei de onoare a laureatei Nobel pentru pace, Aung San Suu Kyi, după decizia similară de joia trecută a Camerei Comunelor, transmite AFP.

Votul senatorilor nu era obligatoriu, dar reprezintă o confirmare simbolică, după ce reputaţia internaţională a fostei luptătoare pentru drepturile omului a fost pătată de refuzul ei de a cere armatei din Myanmar să înceteze persecutarea minorităţii Rohingya, potrivit Agerpres.

Aung San Suu Kyi a primit cetăţenia de onoare a Canadei în 2007, în timp ce se afla în arest în ţara ei natală. Potrivit AFP, cu acest titlu au mai fost onorate doar cinci personalităţi, printre care fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, liderul tibetan Dalai Lama şi Malala Yousafzai, activista pakistaneză pentru educaţia fetelor şi femeilor, cea mai tânără laureată a premiului Nobel.

Din august până în decembrie anul trecut, peste 700.000 de Rohingya, s-au refugiat din Myanmar în Bangladesh. În Myanmar - ţară unde budismul este religia majoritară - minoritarilor musulmani nu li se recunosc drepturile de cetăţeni, iar armata a declanşat împotriva lor o campanie marcată de violuri, execuţii arbitrare şi incendieri. Printr-o rezoluţie votată săptămâna trecută, deputaţii canadieni au declarat oficial că este vorba de un genocid, potrivit Agerpres. În Myanmar, Aung San Suu Kyi este consilier de stat (funcţie echivalentă cu cea de premier) şi ministru de externe din aprilie 2016, iar partidul ei, Liga Naţională pentru Democraţie, este formaţiunea politică de guvernământ, însă situaţia drepturilor omului - inclusiv libertatea presei - este tot mai criticată pe plan internaţional.12
Pagina a fost generata in 0.175 secunde