Lecție de demnitate și curaj ținută de Dăncilă, la PE, în apărarea României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lecție de demnitate și curaj ținută de Dăncilă, la PE, în apărarea României

Politică 03 Octombrie 2018 / 13:04 6136 accesări
Premierul Dăncilă:

Premierul Dăncilă: "Cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis, din neglijență sau cu rea-credință, realități de neconceput în Uniunea Europeană!"

Viorica Dăncilă a trecut cu tancul peste #rezistenții din Parlamentul European: "În ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? Nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete... Cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis, din neglijență sau cu rea-credință, aceste realități de neconceput în UE! MCV și-a ratat menirea!"

Premierul Viorica Dancilă a oferit în Parlamentul European o lecție de demnitate și curaj, aparând, într-un diecurs impecabil, valorile, poziția și interesele României în fața unor puteri străine care vor nu numai să dicteze măsurile de adoptat în ceea ce privește sistemul judiciar din România, ci și să intervină brutal în modul de legiferare și de conducere a unui stat suveran.După discursul arogant, plin de patimă și extrem de critic al prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care acesta a amenințat din nou cu faptul că CE va lua măsuri împotriva României dacă acestea sunt necesare, premierul Viorica Dancilă a luat cuvântul pentru a vorbi în cele numai 5 minute care i-au fost alocate în cadrul dezbaterii organizate în Plenul Parlamentului European având ca temâ România și Legile Justiției, modificările la Codurile penale și protestele din 10 august din București.

Este relevant faptul că dezbaterea de astăzi, care a fost inițiată în urma unui material întocmit de Monica Macovei și Cristian Preda, a avut următorul desfășurător: 5 minute pentru premierul Viorica Dăncilă, cu răspunsuri la întrebări cu tot și, în afară de Monica Macovei, Marie Jean Marinescu și neafiliatul Cătălin Ivan, care au atacat guvernul și România, niciun român nu a primit posibilitatea să vorbească în plen. Ulterior, cu mare greutate din cele 3 minute alocate S&D, adică grupului socialiștilor europeni, un minut i s-a dat liderului delegației României Dan Nica. Lipsa de respect pentru România este sesizabilă cu ochiul liber, dat fiind faptul că la dezbaterea următoare, premierului Estoniei i s-au alocat 30 de minute!

Spre deosebire de Frans Timmermans și alții care i-au urmat acestuia, Viorica Dăncilă nu a prezentat sloganuri, impresii, generalități sau declarații-șablon, ci a vorbit deschis despre realitatea din România, demascând astfel tentativele susținătorilor #rezist din PE de a arunca anatema asupra Statului Român. Vorbind despre modificările legislative din România, Dăncilă a subliniat că acestea nu se fac pentru MCV, pentru magistrați sau politicieni, ci pentru cetățeni, ca beneficiari ai măsurilor din Parlamentul European sau din parlamentele naționale.

În această notă, Viorica Dancilă a taxat atitudinea liderilor europeni care au afirmat că efectele modificărilor legislative din România se vor vedea în viitorul MCV, premierul României întrebându-se astfel retoric "în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor?" Întrebarea Vioricăi Dăncilă, arată aceasta, vine în condițiile în care "în rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre numirile de magistrați, despre lupta anticorupție", dar nu și despre "încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și instituțiile din justiție".

În acest context, premierul Dancilă a subliniat că există hotărâri judecătorești care demonstrează modul în care s-au falsificat probe, interceptări și transcrieri ale înregistrărilor pentru a crea vinovății, lucruri care nu apar în rapoartele MCV.Viorica Dancilă a solicitat public să se spună "cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis, din neglijență sau cu rea-credință, aceste realități de neconceput în Uniunea Europeană!?"

Premierul României a vorbit și despre cei peste 3.000 de magistrați care au fost cercetați de DNA în ultimii 4 ani, dar și despre magistrații care în acest răstimp au fost înlăturați din funcții prin dosare făcute la ordin, doar pentru că nu au răspuns unor comenzi.

Redăm, în continuare discursul premierului Viorica Dancilă în Parlamentul European:

"Stimați europarlamentari,

În numele României, vă mulțumesc pentru invitație. Vă spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer însă aceeași prețuire și același respect pentru poporul român, pe care îl reprezint.

Încep cu o întrebare esențială: Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil în România? Pentru MCV? Pentru instituții? Pentru magistrați? Pentru politicieni? Evident că nu!

Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni! Ei sunt beneficiarii măsurilor din Parlamentul European sau din parlamentele naționale! De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție! Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenești sunt respectate și că cine le încalcă, va fi sancționat!

Este legitim să ne întrebăm în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor! În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre numirile de magistrați, despre lupta anticorupție. Este foarte bine! Dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și instituțiile din justiție

În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete, în numele luptei anticorupție.

Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, cum s-au modificat transcrierile unor interceptări pentru a crea vinovății sau cum erau santajațimartorii pentru a depune mărturii mincinoase.

Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Asta înseamnăcăacest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat. Și cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis, din neglijențăsau cu rea-credință, aceste realități de neconceput în Uniunea Europeană!

Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem, pentru că au loc pe teritoriul Uniunii Europene. Comisia de la Veneția spunea că „în sistemul sovietic, parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească”.

În ultimii 4 ani, peste 3.000 de magistrați au fost cercetați de DNA.Practic, jumătate dinmagistrații din România au avut, ani de zile, dosare, prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată. Nu o spun doar eu, o spun cu multă îngrijorare asociațiile de magistrați din România.

Prin astfel de dosare contrafăcute, au fost înlăturați din funcție un judecător al Curții Constituționale, un vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, patru judecători ai Înaltei Curți, mai mulți judecători de instanțe superioare, un procuror general, un șef de parchet superior. În final, toțiau fost achitați sau dosarele au fost clasate. Dar ei au fost înlăturați!

Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. Niciun decident politic nu mai intervine în numirea și revocarea judecătorilor. Independența e totală, nicidecum restrânsă,și vă asigur că avem bună-credință și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

Există totuși și o parte bună a acestei întâlniri. Astăzi v-am informat pe toți, oficial, despre abuzurile din România. De acum, nu se mai pot ignora aceste lucruri. Nu se va mai putea vorbi despre Justiția din România fără a se vorbi și despre aceste abuzuri, sau doar dacă se face un joc politic fără nicio legătură cu justiția.

Întrebați-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri! De ce nu v-au spus nimic, dacă totul era legitim și legal? Puneți-vă aceste întrebări înainte de a ridica piatra împotriva României.

Despre mitingul din 10 august voi spune doar câteva cuvinte.

Văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat, împotriva unor manifestanți violenți, care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. Nu am văzut aceeași poziție față de evenimentul de săptămâna trecută de la Bruxelles sau față de alte mitinguri din Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, când forțele de ordine au intervenit cu exact aceleași mijloace și cu aceleași proceduri ca cele folosite în România.

Nu pot accepta sub nicio formăca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri practicate peste tot în Europa!

În final, vă cer următorul lucru: Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii și nu permiteți ca în România săse întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre! Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali.

Nimeni, niciodată nu va putea întoarce România din parcursul său european.

Vă mulțumesc!"



12